Fuži z bakalarjem
Morsko kosilo, pripravljeno v hipu
Obstajajo ljudje, ki od bakalarja bežijo z zatisnjenim nosem in obstajamo ljudje, ki si to pretolčeno polenovko na debelo mažemo na beli istrski kruh.
Ko bakalar vmešaš v fuže, nastane kremna poslastica z ukročeno aromo, ki ne navduši le ljubiteljev tega ribjega namaza, temveč tudi marsikaterega nenavdušenca.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Recept je nastal za revijo Odprta kuhinja.
Recept za 2 osebi
Sestavine:
250 g fužev
1 žlica oljčnega olja
2 stroka česna
12 inčunov
0,5 dl suhega belega vina, npr. malvazije
4 zvrhane žlice bakalarja na belo
1 žlica sesekljanega svežega peteršilja
sol
poper
limona
Postopek
- Fuže skuhamo al dente (kako minuto manj od navedenega trajanja kuhe) v soljeni vodi.
- Medtem v ponvi na 1 žlici oljčnega olja prepražimo sesekljan česen in na drobno narezane inčune.
- Ko česen zadiši, v ponev vlijemo 50 ml vina in počakamo, da pokuha.
- Fuže v ponev prestavimo s penovko, vodo pa prihranimo.
- K fužem dodamo 4 zvrhane žlice bakalarja in premešamo.
- Dodamo 1-2 žlici limoninega soka in drobno nastrgano lupinico pol limone.
- Dodamo toliko vode, v kateri so se kuhali fuži, da postanejo precej sočni.
- Fuže z bakalarjem solimo in popramo po okusu, pred postrežbo pa jih posujemo še z žico sesekljanega svežega peteršilja.