Kostanjeva panakota s prelivom iz rdečega grozdja
Jesenska idila
Prav vsako jesen se midva počutiva kot dva neučakana malčka, saj obožujeva kostanj. Kuhan ali pečen, nima veze, samo, da ga je cel kup.
Od otroštva do zdaj se torej ni nič spremenilo glede najine strasti do teh jesenskih plodov, sva pa v vmesnem času razvila zdravo kulinarično radovednost, zaradi česar vedno iščeva nove načine uporabe znanih sestavin.
Kostanjeva nova oblačila so tokrat sladka – pripravila sva kremno panakoto z izrazitim okusom po kostanju, družbo pa mu dela vroč preliv iz rdečega grozdja. Kako jesensko!
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Recept je nastal za revijo Odprta kuhinja.
Recept
Panakota:
200 g olupljenega kuhanega kostanja
4 lističi želatine
500 ml sladke smetane
3 žlice sladkorja v prahu
1 žlica ruma
Preliv iz rdečega grozdja:
350 g rdečega grozdja
sladkor v prahu po okusu
Postopek
Panakota:
- Olupljen kuhan kostanj vržemo v posodo in dolijemo sladko smetano.
- Spasiramo ju s paličnim mešalnikom.
- Liste želatine namočimo v hladni vodi in jih pustimo, da se napojijo.
- Kostanjevo zmes zlijemo v kozico in jo segrevamo do vrelišča, nato kozico odstavimo.
- V kozico vržemo ožete liste želatine in premešamo, da se želatina povsem raztopi.
- Dodamo žlico ruma in sladkor v prahu.
- Vse skupaj še enkrat dobro premešamo, nato natočimo v poljubne modelčke.
- Panakoto postavimo v hladilnik za vsaj 3 ure, da se strdi.
Preliv iz rdečega grozdja:
- Rdeče grozdje stresemo v kozico, in ga posujemo z dvema žlicama sladkorja v prahu.
- Kozico pristavimo nad ogenj in kuhamo grozdje, da se povsem zmehča.
- Spasiramo ga s paličnim mešalnikom in precedimo.
- Če je grozdje kislo, lahko preliv še dodatno sladkamo.
Postrežba:
- Panakoto stresemo iz modelčka na krožnik in jo tik pred zaužitjem prelijemo z vročim prelivom.
- Po vrhu potresemo nadrobljen kostanj.