Kremna polenta z mletim belim tartufom
Spokaj se, krompirjev pire – polenta gre!
Tartuf se odlično ujame z mlečnimi izdelki in maščobo, česar pa v tej polenti nikakor ne manjka. Maslo in grojer sta glavna krivca za nesramno kremnost polente, skupaj pa poskrbita tudi za dostavo okusa po tartufih do naših brbončic.
Nadvse pomembno je, da za pripravo polente uporabimo koruzni zdrob in ne instant polente, sicer se prikrajšamo za boljši okus in prijetnejšo aromo.
Za polento uporabimo mleti beli ali črni tartuf, ki ga je moč najti v bolje založenih trgovinah. Tartufato uporabimo le v res skrajnem primeru, z raznimi tartufovimi olji pa nikar ne žalimo uboge polente.
Polenta se najbolje izkaže ob boku pošteni mesni poslastici, kot so Goveji pljučni medaljoni v masleni omaki s črnim tartufom.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Recept je nastal za revijo Odprta kuhinja.
Recept za 4 osebe
Sestavine:
1 skodelica (cca 2 dl) koruznega zdroba
4 skodelice vode
0,5 žličke soli
30 g masla
130 g grojerja (ali drugega trdega sira)
2 žlički mletega belega tartufa (v skrajni sili lahko zamenjamo z žličko tartufate)
Postopek
Priprava:
- V lonec zlijemo vodo in frcnemo sol. Postavimo ga nad močan ogenj.
- Ko voda zavre, ogenj zmanjšamo, vanjo pa z metlico vmešamo koruzni zdrob.
- Polento kuhamo po navodilih z embalaže – približno 30 minut, vmes pa vsake toliko premešamo.
- Ko je kuhana, polento odstavimo in vanjo vmešamo najprej maslo in drobno nariban grojer, nato pa še mlet tartuf.
1 Response
[…] pljučne medaljone postrezi s Kremno polento z belim tartufom, ki je vidna tudi na spodnjih […]