Blini s kremo iz maskarpone sira, limone in drobnjaka
Mini blini – slastni in fini
Zmes jajc, mleka in moke predstavlja osnovo za palačinke, ki jih je moč najti v mnogih različicah – v naših gospodinjstvih v zrak mečemo tanke palačinke, ki jih zapacamo z marmelado ali čokoladnim namazom, čez lužo pa za zajtrk nakupčkajo debelejše ameriške palačinke, ki jih izdatno utopijo v javorjem sirupu.
Na drugi strani pa so blini, simpatične mini palačinke, ki pa so v prvi vrsti namenjene slanemu nadevu.
Mini oblika in prikupen izgled sta kot nalašč za priročne prigrizke, če vmes nabrizgaš osvežilno in nežno kremo iz maskarpone sira, limone in drobnjaka, pa bo pladenj brž prazen.
Za imenitnejši stas pa na vrh stolpiča blinev poveznemo še prepeličje jajce.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Recept
Blini:
1 jajce
100 g moke
150 ml mleka
1 žlica olja
3 ščepci soli
1 žlička masla
Krema:
250 g maskarpone sira
lupinica 1 velike limona
1 žlička limoninega soka
2 žlici nasekljanega drobnjaka
sol
Za povrh:
vložena prepeličja jajca
Postopek
Blini:
- V posodo stresemo moko in prilijemo polovico mleka.
- Z metlico mešamo, da dobimo pasto brez grudic moke.
- Med mešanjem postopoma primešamo še preostanek mleka.
- Zmesi dodamo žlico olja in tri ščepce soli.
- Jajce ubijemo in ločimo rumenjak od beljaka.
- Rumenjak vmešamo v maso, beljak pa v ločeni posodi premlatimo v čvrst sneg.
- Sneg iz beljaka s spatulo postopoma primešamo v maso, da dobimo homogeno zmes.
- Ponev za palačinke pristavimo nad srednji-visok ogenj.
- V vročo ponev danemo malo masla in počakamo, da se stopi. S papirnato brisačko obrišemo ponev, da na površini ostane tanka plast maščobe.
- Z žlico zajamemo maso in jo preprosto vlijemo na segreto ponev. Dovolj bo za približno pol žlice mase.
- Postopek ponovimo, dokler ne zapolnimo ponve.
- Ponve ni potrebno nagibati, prav tako ni potrebno blinev oblikovati z žlico – gravitacija bo poskrbela za lepo okroglo obliko.
- Po 20-30 sekundah bodo blini nared za obračanje – obračamo jih z lopatko, pomagamo pa si z lopatko tudi v drugi roki.
- Na drugi strani bline pečemo še 10-20 sekund, nato jih prestavimo na krožnik.
- Postopek ponavljamo, dokler ne porabimo vse mase. Ponev vmes vsake toliko namastimo z maslom.
Krema:
- V posodo čmoknemo maskarpone sir, nastrgamo lupinico večje limone, dodamo eno žličko limoninega soka in dve žlici nasekljanega svežega drobnjaka.
- Vse skupaj dobro premešamo in solimo po okusu.
- Kremo do postrežbe hranimo v hladilniku.
Postrežba:
- Prigrizek sestavimo iz treh plasti blinev, vmes pa z dresirno vrečko nabrizgamo kremo.
- Prepeličja jajčka narežemo na četrtine, ki jih nato z lesenimi nabodalci pričvrstimo v stolpič iz palačink.