Skutni sufle z zelenjavo in sirovimi hrustljavčki
Še 19 zabavnih dni do božiča
Božičkov trebuh je dosegel že epske razsežnosti. Ker se veseli okroglež ne more stlačiti niti skozi vrata v svojo delavnico, sani, na katere se zvali, pa ne premakne niti sto jelenov, so se škratje in jeleni zbrali na izrednem srečanju. V takem stanju se Božiček ne bi mogel stlačiti niti v dimnik toplarne!
Na srečanju precej burno, po divjem opletanju kopit in zelenih klobučkov pa so le prišli do zaključka: Božiček mora na dieto!
Jeleni in škratje so sestavili šestčlanski krizni odbor, da bi določil recept, ki bi Božička prepričal z okusom, hkrati pa preprečil njegovo nenadzorovano trebušno širjenje.
Rezultat je predjed iz kremnega in puhastega skutnega sufleja, ki bo v družbi sirovih hrustljavčkov ter zelenjave zagotovo očarala Božička. Najpomembneje pa je, da obrok vsebuje zanemarljivo količino ogljikovih hidratov, kar je obetavna novica za naše dimnike.
V sufle je natlačeno:
200 g pasirane skute
3 jajca
poper
sol
Poleg sufleja se močno prileže zelenjava, kuhana v sopari. Midva sva uporabila korenček, papriko, cvetačo in brstični ohrovt. Na koncu lahko po želji dodaš še kanček masla.
Za sirove hrustljavčke pa si priskrbi sir v rezinah in papriko v prahu.
Jajca hladnokrvno ubij in loči beljake od rumenjakov. K slednjim čmokni pasirano skuto ter stresi poper in sol, nato pa jih z elekričnim mešalnikom divje zmešaj. Beljaki se v drugi posodi privoščljivo hahljajo, zato jih neusmiljeno namlati v čvrst sneg. Tega nato postopoma primešaj k rumenjakovi masi.
Maso vlij v pekače za sufle in jih postavi v globok pekač, v katerem naj bo toliko tople vode, da sega do polovice posodic. Po 20 minutah peke pri 200 stopinjah bodo sufleji močno narasli in pripravljeni na pomlatenje.
Ker hitro upade, je pri sufleju izjemno pomembno, da se ga prežveči takoj, ko se primaje iz pečice.
Medtem, ko se sufle nežno napenja v pečici, lahko za Božička pripraviš poljubno zelenjavo. Operi in nareži jo ter kuhaj na pari 10-15 minut. Posoli jo.
Skutni napihnjenček in maslena zelenjava se odlično razumeta med seboj.
Božičkov špeh-odganjajoči obrok pa lepo dopolnjujejo še preprosti sirovi hrustljavčki. Pri testiranju z mocarelo, čedarjem in edamcem se je mocarela obnesla najbolje, ker se ni razlezla, hrustljavčki pa so obdržali željeno obliko. Z modelčki za piškote iz sirovih rezin iztisni poljubne praznične oblike in jih posuj s papriko v prahu. Pošlji jih v pečico, segreto na 200 stopinj in po 7-10 minutah bodo iz njih nastali slastni sirovi hrustljavčki.
Božiček se ves godrnjav usede za mizo in v pričakovanju na medlo jed praznega okusa močno zavija z očmi. Ko pa mu postrežejo sufle, ki izgleda, kot da bi ga od okusa kar razneslo, presenečeno izbulji oči. Lakomno plane na krožnik in po čmokanju, hrustanju in vriskanju sodeč, je Božičku ta obrok zelo všeč.
Zdravo!
Samo preverila bi: v teh suflejih so samo skuta in jajca, nič moke?
Ker nimam ramekinov, me zanima tudi, ali bi mi svetovali peči sufleje v pekaču za mafine ali kot en sam ogromen sufle v jenskem steklu.
Hvala za odgovor in lep pozdrav!
Vida
Tako je, Vida. Le jajca, nič moke.
Sufle je potrebno postreči v nečem, kar lahko postavimo pred goste. Pekač za mafine tako odpade, en ogromen sufle bi pa morda šel.
LP, Midva