Škratja špinačna juha

Še 22 sončnih vzhodov in Rudolf bo tu

 

December je za pridne škrate na severnem tečaju izjemno natrpan, ker v tem času izdelujejo nepopisno število daril, med katerimi se skrivajo tudi tvoja. Ubogi delavčki med delom komaj uspejo skočiti na sladkorno paličico, kaj šele, da bi si privoščili kuho konkretne jedi.

skartova spinacna juha-2
Recept za škratjo juho se pri teh možicljih že dolga leta prenaša iz roda v rod in je za njihove razmere idealen obrok, saj ga hitro pripraviš in še hitreje pospraviš!
Primer njihove kulinarike so lani predstavljeni škratji piškoti.

skartova spinacna juha-5
V zeleno juho je poškratano:
450 g špinače
1 manjši krompir
1 manjša čebula
200 ml sladke smetane
600 ml zelenjavne jušne osnove
čili v prahu
sol

skartova spinacna juha-1
Danes je pri tebi na obisku škrat Grundibundi, ki ima v Božičkovi delavnici zelo visok naziv: ‘drugi pomočnik glavnega podšefa rdeče pentljarne’. Pri tebi se je narisal, da ti preda recept za legendarno škratjo juho, katere priprava je pregovorno hitra.

Počepni v nizki start in se ob škratovem znaku s šprintom zapodi v kuhinjo. Če se ne spotakneš in zato zvijaš po tleh nadaljnih 5 minut, zagrabi nož in z njim ekspresno nasekljaj čebulo. Vrzi jo v ponev, kjer jo popražiš na dveh žlicah olja.
Krompir nareži na mini kocke in ga skupaj s čebulo na hitro popraži. Zdaj vrzi v posodo še špinačo …

skartova spinacna juha-7
…in po dveh minutah mešanja dolij še jušno osnovo. Juho premešaj, jo posoli in vanjo frcni čili v prahu, nato pa pusti, da 10-15 minut brbota.
Zdaj ti gre Grundibundi s svojim mahanjem že malce na živce, zato svoje frustracije sprosti s pasiranjem juhe. Primešaj 100 ml sladke smetane.

skartova spinacna juha-6
Juha je nared! Ne popusti in hitro stepi preostalo smetano, katero lahko vržeš v župo kar v obliki kepe, lahko pa jo s servirno vrečko naneseš na gladino juhe v značilni škratji spirali.

skartova spinacna juha-4
Pomemben element škratje juhe so zloglasne kruhove zvezdice, zaradi katerih so nekateri škratje že zamudili na delo!
Z modelčkom za piškote iz toasta ali kruha izreži zvezdice, katere popečeš v toasterju.

Po nasmešku na škratovem obrazu je očitno, da je nadvse zadovoljen s prikazano kuho juhe.

skartova spinacna juha-3
Škratji tek!

One comment

Leave a Reply