Vložena jajca
Kdor jajca namaka, ga slasten prigrizek čaka
Velikonočni pirhi so krivi za eno izmed največjih nepojasnjenih skrivnosti, ki bega človeški um. Ne glede na to, koliko pofarbanih jajc podtaknemo drugim v košaro, prav vsi se domov vračamo z večjim številom, kot smo jih prinesli s seboj.
Ker se hrane seveda ne meče stran, se v poprazničnem obdobju tako nažiraš s kuhanimi jajci, da ti pirhi že iz ušes ven gledajo.
Zakaj si jih ne bi preprosto prihranil, da bi jih potem lahko zaužil po mili volji? Če jih vložiš, te bodo kuhana jajčka v hladilniku počakala tudi več mesecev.
Vloženi pirhi so čvrsti in se kislega okusa odlično podajo k narezkom ali solati.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Za velikonočno vlaganje potrebujemo:
12 mladih pirhov
300 ml vode
300 ml kisa za vlaganje
1 velika čebula
3 stroki česna
2 žlici gorčičnih semen
1 žlica brinovih jagod
2 lovorjeva lista
1 žlička soli
1 žlička poprovih zrn
POZOR! Pomembno je, da pirhe vložiš takoj, ko jih prejmeš, ne pa da se ti po pultu valjajo še tri dni.
Večjo posodo za vlaganje umij in postavi v pečico, segreto na 105 ºC. Tam naj pridno čaka 30 minut.
Vodo, kis, strte stroke česna in vse začimbe zmešaj in zavri. Pusti, da mešanica brbota 5 minut.
V še vročo posodo vrzi olupljene pirhe, vmes pa stlači na kolobarje narezano čebulo.
Zalij jih z vročo tekočino, kozarec pa nemudoma zapri. Ko se ohladi na sobno temperaturo, ga postavi v hladilnik in za 4-5 dni pozabi nanj.
Zdaj se lahko velikonočnih zborovanj lotiš brez strahu pred poplavo pirhov. Kdor jajca vlaga, vedno zmaga!
Velikonočni tek!
Zdravo. Zanima me koliko so pekoča ta jajčka zaradi gorcicnih semen, namreč Nikoli jih se nisem uporabljala. Jajčka sem do sedaj vlagala kot kumarice, pa bi poskusila nekaj novega. Hvala
Darja,
prav nič niso pekoča, gorčična semena pustijo prijeten okus.