Praznična solata
Čez 15 dni bo čakanja konec!
Da se da starega Božička naučiti novih trikov, dokazuje tale solatka. Čeprav bradatež ne mara za vkup vrženo zelenjavo, ga je v roke prijela mojstrica ga. Oman in mu pokazala, kako se solatni stvari streže.
Gre za bogato solato nalik francoski, ki se odlično odreže kot priloga k božičnim dobrotam. Iz nje je moč izbrskati jabolka, krompir in majonezo iz kuhanih jajc. Predvsem pa je dihjemajoča njena škrlatna barva, zahvaljujoč rdeči pesi.
Za kup solate si priskrbi:
4 krompirje
4 kuhane rdeče pese
4 jajca
1 večje jabolko granny smith
1 žlička gorčice
približno 1 dl rastlinskega olja
jabolčni kis
sol
Postopek:
Jajca trdo skuhaj – v vreli vodi naj se namakajo 8 minut. Zalij jih s hladno vodo, nato pa olupi.
Jajčka razpolovi in loči rumenjake od beljakov.
Krompirje kar oblečene vrzi v vrelo vodo in kuhaj, dokler se ne zmehčajo. Ko se ohladijo, jih sleci.
Jabolka izkoščiči in nareži na majhne kocke. Na enako velike delce nareži tudi beljake, krompir in kuhano rdečo peso.
Na vrsti je solatni preliv! Rumenjake speštaj, jih zasuj z dobrim ščepcem soli in razveseli z žličko gorčice. Med neprestanim mešanjem k rumenjakom počasi dolivaj olje. Ko pred tabo ždi ravnokar pripravljena “majoneza”, ji dodaj še par žlic kisa. Dobljeno zmešnjavo poskusi in po želji dodaj sol, olje ali kis.
Sesekljan pisan drobir prelij z majonezo in dobro pomešaj. Vmes nekajkrat poskusi, ali je solatka dovolj slana ali kisla. Pusti nekaj solate še za ostale.
Od zdaj naprej Božiček velja za glavnega solatojedca – sploh si ni predstavljal, da je lahko kupček zelenjave tako slasten!
Solatni tek!