Škratje spirale

Še 12 dni in škratje si bodo oddahnili

 

Božičkovi škratje se po preteklih receptih počutijo zapostavljene. Na tebi je, da popraviš storjeno krivico in jih spraviš pod žaromete z njihovo mojstrovino.

Dwarf-8

Za vrtoglave piškote potebuješ:
260 g bele pšenične moke
85 g sladkorja v prahu
280 g masla
50 g sladkorja
2 žlički ekstrakta vanilije
noževa konica pecilnega praška
dva ščepca soli
barvilo v tubi
mali sladki okraski (mrvice, bunkice, ipd.)

Izdelavo škratjih piškotov prični seveda s testom. Zelo preprosto: vse iz zgornjega spiska, razen masla, barvila in okraskov, nameči v posodo in dobro premešaj.
Vsuj na sobno temperaturo segreto pokockano maslo in mešaj do enakomerne zmesi.

Dwarf-1

Dobljeno maso zbij v kepo, katero brž razpolovi na enaki kepici. Ena ostane v posodi z namenom, da jo preliješ z barvilom sebi ljube barve (tradicionalna je škratje zelena). Obarvano kepo konkretno premešaj.
Vsako polovico vtakni med dve plasti papirja za peko in razvaljaj enakomerno do debeline 5 mm.
Povaljanki pošlji v hladilnik za dve uri.

Dwarf-2

Vzemi dvobarvni plasti iz hladilnika, z vsake snemi en papir za peko in ju zlepi skupaj. Postavi jih tako, da bo obarvana plast na vrhu in nežno odstrani še vrhnji papir za peko.
Dvoplastno testo obreži v kvadrat in zvij v rolado. Razigranki pusti, da se igrivo povalja v razsutih okraskih.

Dwarf-3

Ko je roladica utrujena in dodobra prekrita z bleščečimi dodatki, jo spretno zavij v folijo za živila in zopet vrzi v hladilnik za dve uri, še bolje pa v zamrzovalnik za eno uro.

Dwarf-5

Zdaj pa te čaka natančen in nežen razrez rolade na spiralne rezine debeline okoli 0,7 cm – 1 cm. Dobljene kolutke ponosno postavi na pekač, obložen s papirjem za peko. Hitrost je lepa čednost, saj morajo biti koluti hladni pred peko.
Položi jih v škratjo peč, kjer naj se izboljšujejo 15-17 minut pri 160 stopinjah. Proti koncu peko pridno spremljaj, saj je čas do zaključka spiral odvisen od njihove debeline.

Dwarf-6

Ko vzameš škratje piškote iz pečice, jih drži z obema rokama in jih s telesom brani pred otroci, partnerjem, starši, prijatelji ali psom. Vonju se je namreč izjemno težko upreti. Pusti, da se piškoti na pekaču ohladijo in očvrstijo.

Dwarf-15

Po dobljeni bitki spiralne dobrote kot trofejo postavi na najbolj vidno mesto.

Dwarf-10

Zadnja znana fotografija pred vdorom piškotožercev:
Dwarf-9

Hrsk-hrsk!

7 comments

   • midva says:

    Zdravo, ginger!
    Pomembno je, da je rolada res dobro ohlajena, da se nareže dovolj na tanko in da grejo dobljeni piškotki še hladni v pečico. Tudi pri uporabi pecilnega praška je potrebno biti previden saj, če ga je preveč piškotki preveč narastejo.

    lp

Leave a Reply