Poletna župca s koruznimi žličniki
Žličniki na jušni plaži
Zunaj 40 stopinj, midva pa teživa z župo? Seveda, ko pa gre za poletno juhico s kopico sezonske zelenjave in prste oblizujočimi koruznimi žličniki.
Postopek za njeno pripravo si lahko pogledaš pri njeni sestrici, zelenjavni juhi s skutnimi žličniki s peteršiljem.
Sponzor recepta je Mercator in klik na sestavino te odpelje naravnost do izdelka, ki sva ga uporabila.
V poletno juhico spada:
1 rdeča paprika
1 zelena paprika
1 bučka
¼ manjše glave zelja
1 storž koruze
3 manjši korenčki
7 paradižnikov
3 stroki česna
1 čebula
oljčno olje
bazilika
cel poper
lovorjev list
sol
Po juhi ležerno plavajo žličniki iz:
2 jajci
1 žlica kisle smetane
5 žlic koruzne moke
peteršilj
Ubogim paradižnikom je neznansko vroče, zato jih sleci. Na vrh jim z nožem zareži križec in jih za 30 sekund potunkaj v vrelo vodo, nato pa jih vrzi v hladno kopel, da jih shladiš. Sedaj jih lahko z lahkoto slečeš do golega.
K paradižnikom naj vskoči še bazilika, nakar jih fino spasiraš do pireja.
Koruzo z nožem osmukaj s storža, papriki in bučko pa nareži na majhne koščke.
Zelje nareži na tanke trakove, korenje pa na simpatično tanke kolobarčke.
Čebulo nasekljaj in jo na oljčnem olju popraži, dokler ne postekleni. Dodaj nasekljan česen in ga s kuhalnico nadleguj, dokler ne zadiši.
V posodo, v kateri se na polno praži, vrzi vso nakockano in narezano zelenjavo in ležerno mešaj. Dolij toliko vode, da komaj prekriješ zelenjavo in vanjo frcni lovorjev list, žličko soli in žličko poprovih zrn.
Dodaj paradižnikov pire in kuhaj, da se zelenjava zmehča.
Nobena juha se ne poje prav taka, kot se skuha. Da bo temu res tako, pripravi koruzne žličnike, ki bodo to juhico pošteno obogatili.
Jajci razžvrkljaj in zmešaj s kislo smetano. Dodaj dva ščepca soli in nasekljan peteršilj, nato pa vmešaj koruzno moko.
Dobljeno zmes zagrabi z žlico in jo pomoči v župo. Tako nastane prikupen žličnik. Iz preostale mase veselo zakuhaj še ostalo krdelo žličnikov.
Le nekaj minut je še potrebno in poletna juha z žličniki je nared!
Poletni tek!
Pozdravljena,
Moram priznati, da sem preiskusila že veliko vajinih receptov in vsi so zelo dobro uspeli. Ne vem pa kaj je šlo narobe pri teh kuruznih žličnikih. Ko sem jih namreč dala v rahlo vrelo vodo so se kar ” razleteli ”, ko sem malo pomešala, da se ne bi prijeli na dno posode. Ali bi borala malo počakati preden sem to naredila? In še ali naj vzamem zravnane žlice moke?
Barbara,
v masi sta dve jajci, kar bi moralo žličnike skupaj držati. Katero moko si uporabila. Midva bi dodala še kakšno žlico moke.