Velikonočna pinca
Borka mehkega srca
V velikonočnem obdobju se po obilni pojedini na mizo skoraj vedno zrine le potica v taki ali drugačni obliki.
Dovolj je potičnatega monopola! Na mizo vrzi puhast sladek kruh – pinco, ki se z okusom brez težav postavi po robu zrolanim težkokategornicam.
Veliko pomoči pri okusu in stasu pa tale pinca prejme od sladkorja za okraševanje Wiener Zucker. Ta poskrbi, da napihnjeni buhteljčki izgledajo nadvse šik.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Sestavine za napihnjenke:
80 g sladkorja za peko Wiener Zucker
1 vanilin sladkor
2 ščepca soli
1 kocka svežega kvasa
60 g masla
2 dl mleka
2 žlici ruma
2 jajci
550 g pšenične bele moke
Zaščita za kruhasto plešo vsebuje:
sladkor v kristalih za okraševanje Wiener Zucker
1 jajce
2 žlici mleka
Po želji si nagrabi še rozine ali kandirano sadje.
Postopek:
Najprej si pripravi kvasec – v toplo mleko vsuj dve žlici sladkorja in nadrobi kocko kvasa.
Počakaj, da se dvigne, nato pa ga zmešaj z vsemi preostalimi sestavinami, razen masla.
Med ročnim ali električnim gnetenjem postopoma dodajaj še zmehčano maslo. Cel postopek do gladkega testa traja nekje 6-7 minut.
Če ti sede, med gnetenjem v testo stlači še rozine ali kandirano sadje.
Prignetena kepa naj v pokriti posodi vzhaja eno uro na toplem.
Midva sva iz testa oblikovala tri manjše pince, lahko pa si daš duška in pripraviš eno konkretno. Če nimaš modelov ali pa ti za tako obliko ni mar, lahko oblikuješ hlebček, kito ali podobno kruhasto izmišljotino.
Po vrhu pince premaži s stepenim jajcem, ki mu dodaš žlico mleka. V vrhove z nožem vreži križec in jih posuj s specialnim sladkorjem za okraševanje Wiener Zucker. Nama so ti sladkorčki nadvse pri srcu, saj predstavljajo dobrodošlo spremembo od opletanja s sladkorjem v prahu.
Pečica je v polnem velikonočnem zagonu, kar nemudoma izkoristi in jo zaposli s 30-40-minutno peko pri 170 ºC. Če pripravljaš sladek kruh drugačne oblike in velikosti, moraš čas peke ustrezno prilagoditi.
Da se pincam med sončenjem ne zažge sladka frizura, jih nekje na polovici peke pokrij s papirjem za peko.
Vse kaža, da bo letošnja velika noč zelo razburljiva, saj bomo priča epskemu sladkemu boju med zimzeleno potico in prefrigano pinco.
Velikonočni tek!
2 Responses
[…] velikonočna pinca, […]
[…] velikonočna pinca, […]