Pesto s pistacijami in baziliko
Često uporabi pesto!
Pesto je genialna pogruntavščina, ki lahko s svojim okusom poživi praktično vsako jed. Bistvo pesta je grobo pretlačena ali mleta kombinacija oreščkov, trdega sira, olja in različne zelenjave in zelišč.
Priprava pesta ne vsebuje kuhe, potrebujemo le možnar, sekljalnik ali pa celo palični mešalnik.
Pri ustvarjanju te različice sva imela v mislih spajanje s paradižnikom in burrato. Prvi se odlično razume z baziliko, bogata burrata pa se najbolje spajdaši s pistacijo. Še malo parmezana, deviškega oljčnega olja in limone, pa imamo zeleno osnovo, ki je za vse prste polizati.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Recept je nastal za revijo Odprta kuhinja.
Recept
Sestavine:
1 šopek bazilike
70 g oluščenih nesoljenih pistacij
50 g parmezana
1,5-2 dl ekstra deviškega oljčnega olja
lupinica 2 limon
1 žlica limoninega soka
sol
poper
Postopek
Priprava
- Midva za pripravo pesta največkrat uporabiva kar sekljalnik, če tega ni, pa palični mešalnik.
- V sekljanik namečemo osmukane in splaknjene liste bazilike, oluščene pistacije, kocke parmezana, nastrgano lupinico dveh limon in žlico limoninega soka.
- Dodamo še 1,5 dcl oljčnega olja in pričnemo s sekljanjem.
- Med sekljanjem dodajamo oljčno olje do želene konsistence, paziti pa moramo, da pesta ne zmiksamo preveč.
- Pesto poskusimo in ga solimo ter popramo po okusu.
- Pesto nadevamo v kozarček s pokrovčkom in ga postavimo v hladilnik.