Vanilijeva torta z jagodami in malinami
Kdor drugemu torto peče, sam jo zmaže!
Vsake toliko ti zapaše nekaj slastnega, nežnega, kremnega in nesramno dobrega. V teh trenutkih se upoštevaj in si speci torto z vanilijevim biskvitom in puhasto vanilijevo kremo, ki jo sestavljata tudi dve sadni plasti – malinova in jagodna.
Če se jo odločiš deliti z drugimi, pa je na tebi 😉
Da se moraš za najboljši rezultat v tak tortarski podvig pognati s polno malho Dr. Oetker izdelkov, pa že ptički čivkajo.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Naročnik recepta je Dr. Oetker.
Recept
Vanilijev biskvit:
1 jajce
70 g moke
50 g sladkorja
¼ žličke Dr. Oetker Backin pecilnega praška
40 g mleka
25 g olja
1 vrečka Dr. Oetker vanilin sladkorja
1 žlička Dr. Oetker vanilijeve paste
mleko za navlažitev
Jagodna plast:
250 g jagod
3 listi Dr. Oetker želatine
2 žlici Dr. Oetker Sladkega prahu
Vanilijeva krema:
1 Dr. Oetker puding vanilija
250 ml mleka
1 Dr. Oetker vanilijev strok
250 g maskarpone sira
4 listi Dr. Oetker želatine
4 žlice Dr. Oetker Sladkega prahu
300 ml sladke smetane
Malinova plast:
250 g malin
2 žlici Dr. Oetker Sladkega prahu
3 listi Dr. Oetker želatine
Navedene sestavine so namenjene pekaču s premerom 20 cm. Če uporabljaš pekač drugačne velikosti ali oblike, lahko sestavine preračunaš s priročnim Tortopretvornikom.
Postopek
Biskvit:
- Pečico razkuri na 180 °C.
- Jajce ubij v posodo, ga zasuj s sladkorjem in vanilijevim sladkorjem in ga penasto premlati.
- Primešaj olje, mleko in vanilijevo pasto.
V ločeni posodi zmešaj moko in pecilni prašek ter ju stresi k preostalim sestavinam. - Vse skupaj pridno zmešaj in vlij v tortni pekač, na dno katerega namestiš papir za peko.
- Biskvit peci 10-15 minut na 180 °C.
- Okoli ohlajenega biskvita zategni tortni obroč, ki ga po notranji strani obdaš z acetatno folijo.
- Biskvit namoči s 6 žlicami mleka.
Jagodna plast:
- Jagode stresi v kozico in jih zasuj s sladkorjem.
- Dodaj 2 žlici vode in jih kuhaj, da se povsem zmehčajo.
- Jagode spasiraj s paličnim mešalnikom.
- Liste želatine namoči v hladni vodi in počakaj, da se napojijo. Ožemi jih in vrzi v vročo jagodno osnovo. Premešaj, da se želatina povsem raztopi.
- Pusti, da se jagodna osnova malce shladi, nato jo zlij po biskvitu, ki te čaka v tortnem obroču.
- Nastajajočo torto postavi v hladilnik, da se jagodna plast strdi.
Vanilijeva krema:
- V skodelici zmešaj vanilijev puding prašek in 5 žlic mleka.
- Preostalo mleko zlij v kozico.
- Strok vanilije po dolgem razpolovi in z nožem iz njega postrgaj aromatična semena.
- Tako semena kot strok vrzi v mleko, ki ga segreješ do vrelišča.
- Mleko odstavi, iz njega odstrani strok in vanj z metlico vmešaj pudingovo osnovo iz skodelice.
- Puding za kratek čas pristavi nazaj nad ogenj, da se ob neprestanem mešanju zgosti.
- Kozico odstavi in pusti, da se puding rahlo ohladi.
- V posodo stresi maskarpone in rahlo ohlajen puding in ju s paličnim mešalnikom spasiraj v gladko kremo.
- Dodaj sladkor v prahu in premešaj
- Liste želatine namoči v hladni vodi in počakaj, da se napojijo. Ožemi jih in vrzi v kozico skupaj s tremi žlicami mleka. Želatino segrevaj, da se povsem raztopi.
- Stopljeno želatino primešaj v kremo.
- V ločeni posodi stepi sladko smetano do stepene smetane. S spatulo jo nežno primešaj k vanilijevi kremi.
- Kremo nadevaj v dresirno vrečko in jo enakomerno nabrizgaj po strjeni jagodni plasti. Poravnaj jo.
Malinova plast:
- Maline stresi v kozico in jih zasuj s sladkorjem.
- Dodaj 2 žlici vode in jih kuhaj, da se povsem zmehčajo.
- Maline spasiraj s paličnim mešalnikom.
- Liste želatine namoči v hladni vodi in počakaj, da se napojijo. Ožemi jih in vrzi v vročo malinovo osnovo. Premešaj, da se želatina povsem raztopi.
- Pusti, da se malinova osnova malce shladi, nato jo zlij po vrhu strjene kreme.
- Torto postavi v hladilnik za vsaj 6 ur, še raje pa čez noč.
Pred postrežbo torto okrasi z jagodami.
Zdravo!
Pri sestavinah za biskvit je pri mleku zapisano 40 g. Ali je to 40 ml?
Vnaprej hvala za odgovor in več kot odlične recepte!
Lp, Laura
Laura,
tako je, 40 g mleka je praktično enako kot 40 ml mleka.
Dober dan želim. Mene pa zanima kaj lahko uporabimo namesto vanilijeve paste. Hvala in lep pozdrav
Robert,
1 žlička vanilijeve paste nadomešča 1 strok bourbonske vanilije, zato lahko uporabiš njega.
Pozdravljeni. Lahko uporabim zamrznjene maline in jagode?
Simona,
ja, brez težav lahko uporabiš zamrznjeno jagodičevje.