Valentinova jagodna torta z Linolado
Sublimna valentinova torta, ki bi še kamen spremenila nazaj v srce
Povedala ti bova oko rosečo zgodbo o jagodni ljubezni z mlečno Linolado in kokosom.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Recept
Strastni biskvit:
4 jajca
80 g sladkorja
40 g kokosove moke
80 g pšenične bele moke
jagodna marmelada za premaz
Ljubeč jagodni žele:
600 g zamrznjenih jagod
2 vrečki želatine fix
sladkor v prahu
Nežna krema z belo Linolado:
5 zvrhanih žlic mlečne Linolade (bele)
500 g mascarponeja
250 ml sladke smetane
50 g sladkorja v prahu
3 lističi želatine
Očarljiva zunanjost:
250 ml sladke smetane
sveže jagode
kokosova moka
Navedene sestavine so namenjene pekaču s premerom 24 cm. Če uporabljaš pekač drugačne velikosti ali oblike, lahko sestavine preračunaš s priročnim Tortopretvornikom.
Priprava z masleno kremo
Če želiš tortico obmazati z masleno kremo, izpusti ograjo iz svežih jagod in srčke iz jagodnega pireja. V tem primeru za jagodni žele uporabi:
400 g zamrznjenih jagod
4 liste želatine
sladkor v prahu po okusu
Za masleno kremo potrebuješ:
300 g zmehčanega masla
480 g sladkorja v prahu
3 žlice sladke smetane
- Pri gradnji torte z masleno kremo poskrbi, da bo biskvit na vrhu, zato zamenjaj vrstni red plasti stepene smetane in biskvita.
- Za masleno kremo v posodo vrzi zmehčano maslo in ga električno stepaj, vmes pa postopoma dodajaj sladkor v prahu.
- Stepaj ga toliko časa, da dobiš nežno in puhasto mazljivo kremo.
- Dodaj 3 žlice sladke smetane in stepaj še kako minuto.
- Ko je torta spočita (vsaj 6 ur), jo s paletnim nožem malo bolj na debelo obmaži z masleno kremo.
- Z zaobljenim robom paletnega noža ob vrtenju torte v njeno stranico zariši vzorec.
- Torto hrani v hladilniku.
Postopek
Biskvit:
- Segrej pečico na 180 ºC.
- Ubij 4 jajca in loči beljake od rumenjakov.
- Rumenjake čutno pretepi do penastega.
- K beljakom stresi 80 g sladkorja in jih stepi v sneg s trdimi vršički.
- K snegu s spatulo primešaj rumenjake ter dodaj 80 g presejane moke in 40 g kokosove moke.
- Maso razdeli na dva dela in vsakega vlij v pekač, čigar dno je prekrito s papirjem za peko.
- Vsak biskvit peci 10 minut pri 180 ºC.
- Ko se biskvit ohladi, ga postavi na tortno podlago, okoli njega pa zategni obroč za torte.
- Po notranji strani oboda namesti acetatno folijo.
- Biskvit namoči s 5 žlicami pomarančnega soka in ga na tanko premaži z jagodno marmelado.
- Sveže jagode nareži na približno enake rezine in jih pokončno razporedi po robu biskvita, testno ob tortni obroč.
Jagodni žele:
- 600 g zamrznjenih jagod stresi v kozico in jih zasuj s sladkorjem v prahu po okusu.
- Kuhaj jih, da se zmehčajo, nato jih spasiraj s paličnim mešalnikom.
- Primešaj obe vrečki želatine fix.
- Eno tretjino jagodne osnove nameni izdelavi srčkov. Zlij jo v posodo, obdano s peki papirjem, toliko, da pokriješ dno.
- Ko se jagodna osnova malce ohladi, jo vlij na biskvit.
- Torto postavi v hladilnik, da se žele strdi.
Linina krema:
- V eno posodo zlij 250 ml sladke smetane in jo stepi do stepene smetane.
- V drugo posodo je nameči 500 g maskarpone sira, 5 zvrhanih žlic bele Linolade in 50 g sladkorja v prahu.
- Vse skupaj temeljito premešaj.
- V hladni vodi namoči tri liste želatine in počakaj, da se napojijo. Ožemi jih in jih v kozici segrevaj nad ognjem, da se povsem raztopijo.
- Želatino električno primešaj k ostalim sestavinam.
- V kremo s spatulo primešaj še stepeno smetano.
- Kremo nanesi na strjeno jagodno plast in jo poravnaj.
- Na kremo povezni drug biskvit in ga narahlo potisni in poravnaj. Namoči ga s 5 žlicami pomarančnega soka.
- Stepi 250 ml sladke smetane in jo nanesi na vrh torte ter poravnaj.
- Torto za 6 ur postavi v hladilnik, še raje pa čez noč. Počitek nameni sanjarjenju o ljubezni.
Okrasitev:
- Iz strjenega jagodnega želeja z modelčki za piškote izreži srčke.
- Torto vzemi iz hladilnika in po njej posuj kokosovo moko.
- Po vrhu razporedi srca iz jagodnega želeja. Pri tem si pomagaj s kuhinjsko lopatko.
Tako je torto dobila Lina, Lino pa Lado.
Cudovita zgodba in navdusujoca torta, ki prav gotovo osvoji vsako dekle!
Super tortica, osvezilna
ali lahko namesto želatine uporabim želatino fix
Živijo Nika, namesto treh lističev lahko uporabiš pol vrečke želatine fix.
Zdravo, sporočam da je ta recept zelo okusen, saj torto pečem že drugič 🙂 Zanima pa me, ker sem se je tokrat lotila malenkost prehitro, ali bo zdržala v hladilniku do sobote? Že včeraj sem spekla biskvit in naredila prvo plast-malinov pire (tokrat delam z malinami :). Hvala in lep pozdrav
Živijo, Špela!
Če danes ali jutri dokončaš torto, bo potrpežljivo počakala do sobote, le biskvit malo bolj velikodušno namoči 🙂
Polovička biskvita se zaenkrat še na otip dobro drži, upam da bo zdržalo. Naslednje so na seznamu razpočnice 🙂
Koliko gramov ima vasa vrecka zelatine fix? 🙂
10 ali 20?
Zdravo Zala!
Uporabila sva to želatino fix : http://www.oetker.si/si-si/nasi-izdelki/pripomocki-za-peko/zelatina/instant-zelatina-fix.html , v vrečki pa je 20 gramov želatine. Lp, Midva
premer torte pa je?
haha sem že ugotovila in prehitro vprašala – 24 cm
meni pa se krema nikakor ni hotela zgostiti pa sem dala namesto listicev kar celo vrecko zelatine fix. zdaj je sicer se vse v hladilniku in uoam da se do vecera vse strdi.😓
Želatina potrebuje potrpljenje in čas, tako da se bo krema 100% zgostila v hladilniku. Lp, Midva
Zanima me, kje bi v tem času lahko kupila sveže jagode?
Zdravo Zoja!
Ravno danes sva jih zasledila v Mercatorju:) Za dekoracijo bodo ok, okus pa vrjetno malo manj saj še ni sezona jagod:)Lp, Midva
Za koliko bi morala.povecati kolicine…imim namrec samo 28 cm pekac…..da nebi bila cisto pretanka ce dam samo to kolicino…hvala
Zdravo Tina!
Sestavine za piskvit povečaj za 1/2. Sestavne za kremo, bo pa dovolj če jih povečaš za 1/3. Lp, Midva
Mene pa zanima če uporabim pekač velikosti 26 cm moram količino sestavin povečati ali lahko ostanejo iste.
Zdravo Nika!
Misliva da sestavin ne rabiš nič povečati, sicer bo tortica prišla cm al dva nižja, vendar še vedno bo zelo lepa:) Lp, Midva
S čim lahko nadomestiš kokos v biskvitu? Pri nas nismo ljubitelji….
Zdravo Petra!
Misliva da bi mleti mandlji najbolj pasali, lahko pa kokos zamenjaš s katerimikoli drugi oreščki. Lp, Midva
Kakšna pa bi morala biti količina pr večji torti? Pekač 38×25. Hvala.
Živijo, Nuša!
Če boš podvojila količine, boš dobila torto, ki bo praktično enako visoka.
Lep pozdrav,
Midva
Hvala za odgovor. Sem pa ze delala to torta in je bozanska ☺.
Zdravo!
Mene pa zanima, če bi lahko v linino kremo dodala še koščke svežih jagod.. In pa, če bi lahko naredila še dodatno plast jagodnega pireja nad linino kremo.. Na koncu bi torto oblekla še v tičino maso. Hvala!
Zdravo Renata!
Seveda lahko dodaš v linino kremo še koščke jagod in tudi dodatno plast pireja lahko narediš. Preden tortico oblečiš v tičino maso pa jo fajn premaži z masleno kermo. Lp, Midva:)
Danes sem zasledila Linolado z okusom kokosa. Ker se nameravam drugi teden lotiti peke te bozanske torte me zanima, ce bi se mogoce (glede na ostale sestavine) k tortici celo bolje podala kot navadna Linolada.
Lp, Maja
Zdravo Maja! Obe linolade sta odličnega okusa in obe bi v tortici super se odrezale:))Lp, Midva:)
Živjo, kaj pa če biskvit spečem enkrat in ga prerežem. Bo ok ali se mi bo biskvit razdrobil?
Neža,
biskvit pride dokaj tanek, zato priporočava, da ga spečeš v dveh delih.
LP, Midva
zdravo mene pa zanima koliko časa mora torta biti v hladilniku? je nujno da jo speces prejsni dan?
Živijo, Polona 🙂
Torta naj bo v hladilniku vsaj 6 ur.
LP, Midva
Ali se lahko naredi torto brez te obrobe s svezimi jagodami?
Pozdravljena Ana!
Seveda obrobo enostavno izpusti. Lp, Midva:)
pozdravljena.
Mene pa zanima, zakaj se mi je krema, takoj po dodani želatini sesirla. Kaj sem naredila narobe? A je mogoče krivo prehitro mešanje kreme ob dodajanju želatine, čaprav sem mešala na roke?
Zdravo Marjetka!
D tega je prišlo, ker je bila želatina prehladna ali preslabo raztopljena. In želatino se vedno umešava z električnim mešalnikom nikoli na roke. Lp, Midva:)
Zdravo
Včeraj sem spekla tole tortico in je zares odlična. Na žalost je bila linina krema malo tekoča, kljub temu da sem uporabila 3 lističe želatine in raztopljeno vmešala z elektičnim mešalnikom v ostalo zmes. Kje mislita da sem ga posračkala? Tortica je v hladilniku počivala 18ur a je krema vseeno malo lezla ven. Ali lahko drugič uporabim več lističev želatine da bo krema kompaktna?
Hvala 🙂
Zdravo Ana! Ufff ne znava ti povedat kje se ti je zalomilo:/ Naspednjič lahko uporabiš kakšen listič ali dva več za večjo trdoto:) Lp, Midva:)
Pozdravljena!
To je že tretja vajina torta, ki jo bom spekla (naredila sem že tisto z gozdnimi sadeži in vanijijevo-cimetovo…be sta bili odlični 🙂 )
Zanima me, ali moram dodati kaj več sestavin, saj imam pravokotni pekač mere 28x7x19
Hvala! 🙂
Živijo, Metka!
Hvala, ker tako pridno pečeš najine torte 🙂
Ja, za torto z merami 28×19 boš morala sestavine pomnožiti s faktorjem 1,2. Lahko pa sestavine vneseš v Tortopretvornik in kot prvi premer vneseš 24 cm, kot drugi pa 25 cm.
Veselo peko!
Midva 🙂
Zivjo.
Ali bo torta fiksna tudi ce ne oblozim z jagodami?mi bi malinov okus.
Hvala super sta
Zdravo Mateja!
Seveda bo fiksna in tudi maline lahko uporabiš namesto jagod. Lp, Midva:)
Živjo,
bi šlo s svežimi jagodami?
LpUrša
Urša Zdravo! Seveda bi šlo! Lp, Midva;)
Zdravo. Mene pa zanima zakaj imam jagodni pire se vedno po dodatku ze 1 vrecke in 6 listicev zelatine se vedno tekooc :/ v hladen pire sem umesala segreto zelatino po navodilih.
Zdravo Mary!
Hmmm za to pa nimava odgovora, koliko časa pa si imela pire na hladnem? Želatina potebuje kar nekaj časa, da začne delovati. Postopek drugače lahko pospešiš z uporabo zmrzovalne skrinje. Lp, Midva
Zivjo! Ali bi lahko v receptu namesto zelatibe uporabila agar-agar?
Seveda!:)
Zdravo,
se ze delala tole tortico bila fenomenlna takonda je morm se enkrat.Zanimam me,kako naj naredim pire iz svezih jagod?Jih prav tako kuham??
Zdravo Pikapoka!
Tako je, sveže jagode je potrebno prav tako pokuhati:) Lp, Midva;)
Kaj pa za pravokotni pekac 42× 29? V tortopretvorniku mi ne uspe…
Ali priporočate to torto🤔
pozdravljeni, jutri pečem vašo torto pa me zanima a rumenjake tudi prej penasto zmiksat za biskvit? ponavadi jih tudi penasto zmiksam , piše pa da dodaš rumenjake in moko.prosim za nasvet
Vera, tudi rumenjake je potrebno penasto stepsti, bova popravila v receptu.
Veselo peko!
Hvala sem zdaj videla in sem mislila da nisem prav prebrala 🙂 a pecilni prašek ni treba?
Živjo, kaj bi pa lahko dala namesto želatine. Nisem ravno pristaš.
Teja,
lahko uporabiš agar agar, sledi le navodilom na embalaži.
LP, Midva
Zdravo! Kakšna je višina torte. Lp
Živijo, Manca,
približno 6-7 cm.
Zelo ukusna je
Ali lahko napesto linota kakšen drug eurokrem?
Lia,
lahko uporabiš katerikoli namaz.
Ali lahko v torto dodamo banane namesti jagod.
Lia,
sicer lahko, a nisva prepričana, ali bo rezultat ok 🙂