Ponarejen tiramisu
Rikotamisu
Ne skrbi – da je ta tiramisu ponarejen, ne pomeni, da sva zašla v slaščičarsko kriminalno podzemlje ali pa da te želiva okoli prinesti. Tako se ta slasten tiramisu imenuje, ker je osnova njegovo izredno rahle kreme rikota namesto maskarpone sira, poleg tega pa ne vsebuje jajc.
Če misliš, da je zaradi omenjenih sprememb na kocki kremnost, sočnost ali pa celo okus te kultne sladice, se pošteno motiš. Le en grižljaj razoroži še tako trmaste ljubitelje tiramisuja.
Predlagava, da pri sestavinah nikar ne segaš po ponaredkih, temveč raje posežeš po Dr. Oetker izdelkih.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Naročnik recepta je Dr. Oetker.
Recept
Krema:
500 g rikote
400 ml sladke smetane za stepanje
4 žlice Dr. Oetker Sladkega prahu
1 vrečka Dr. Oetker vanilijevega sladkorja
1 strok Dr. Oetker vanilije
1 vrečka Dr. Oetker želatine fix
Keksi:
300 g savoiardi keksov
1 žlica Dr. Oetker Sladkega prahu
200 ml skuhane instant kave
300 ml mleka
3 žlice amaretta
Ostalo:
Dr. Oetker kakav za kolače
Potrebuješ tudi pekač z visokim robom z dimenzijami 30 x 20 cm.
Postopek
Video
Pripravo si lahko ogledaš tudi v pričujočem videu:
Krema:
- V eno posodo zlij 400 ml hladne sladke smetane za stepanje in jo stepi v stepeno smetano, nato pa postavi na stran.
- V drugo posodo stresi 500 g rikote, 1 vrečko vanilijevega sladkorja, 1 vrečko želatine fix in 4 žlice sladkega prahu.
- Strok vanilije razpolovi in iz vsake polovice z noževim robom postrgaj semena. Dodaj jih v posodo k ostalim sestavinam.
- Vse skupaj dobro zmešaj z električnim mešalnikom.
- S spatulo k mešanici primešaj najprej tretjino, nato pa še preostanek stepene smetane.
- CIlj je gladka in enakomerno zmešana krema.
Gradnja:
- Najprej si pripravi kekse – tesno jih razporedi po dnu pekača, po potrebi pa jih tudi skrajšaj. Zapomni si, kako so razporejeni. Ker bodo tvorili dve plasti, potrebuješ dva seta enako pripravljenih keksov.
- V 200 ml instant kave vmešaj 300 ml mleka, 3 žlice amaretta in 1 žlico sladkega prahu.
- V kavno mešanico potunkaj en keks in ga nekajkrat obrni, nato pa postavi v pekač. Keksov nikar ne namakaj predolgo, sicer bodo razpadli.
- Postopek ponavljaj, dokler ne pokriješ dna pekača.
- Po keksih nanesi polovico kreme in jo razporedi po celotni površini s pomočjo žlice.
- Kremo pogladi in poravnaj.
- Na vrsti je druga runda namočenih keksov, ki jih pri polaganju rahlo potisneš v kremo.
- Po vrhu nanesi, razmaži in pogladi še drugo polovico kreme.
- Po tiramisuju potresi kakav za kolače – za enakomerno plast kakava uporabi cedilo.
- Tiramisu zatlači v hladilnik za vsaj tri ure.
- Tiramisu lahko postrežeš narezanega v rezine, kar zna biti izziv, lahko pa ga na krožnik čmokneš kar z zajemalko.
Kremni tek!
Boljsi od originala👌 Kaj mislita, ce bi zelela narediti sadno razlicico, bi slo? Npr da vmesam 300g zamrznjenih malin? Piskote pa seveda namocim z mlekom ali sokom… Otroska verzija😉 rikota je tooop, mascarpone res premocan in te ze en kos katerekoli slascice z njim “ubije”.
Ojla! Jaz “otroško” verzijo delam, da piškote pomočim v sveže stisnjen pomarančni sok. Nekaj ga dodam tudi v kremo + pomarančno lupinico. Super je 😉