Torta stracciatella z višnjevim prelivom
En kos ni nič.
Sladoled stracciatella je vsem dobro znan – to je vanilijev sladoled z lističi ali koščki čokolade.
Vsekakor je ta kombinacija predobra, da bi jo tlačili le v kornete – izjemno se obnese tudi v kremi slastne torte, ki stoji na mehkem piškotnem dnu.
V sladicah moramo vedno poskrbeti tudi za bolj osvežilno, kislo komponento in tokrat tovrstne vajeti v peclje primejo višnje v gostem prelivu.
Zmagovalna kombinacija, torej, ki pa najlepše zasije z Dr. Oetker izdelki.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Naročnik recepta je Dr. Oetker.
Recept
Mehko piškotno dno:
300 g mletih keksov (midva sva uporabila Plazma kekse)
100 g stopljenega masla
180 ml mleka
1 žlica Dr. Oetker kakava v prahu
1 žlica Dr. Oetker Sladkega prahu
Krema:
500 g maskarpone sira
500 ml sladke smetane
200 g bele čokolade
4 listi Dr. Oetker želatine v lističih
1 žlička Dr. Oetker vanilijeve arome
100 g Dr. Oetker nastrgane čokolade
Višnjev preliv:
300 g višnjevega kompota
1 žlica Dr. Oetker Gustina
1 žlica sladkega prahu
Dekoracija:
200 ml sladke smetane za stepanje
višnje iz kompota
Navedene sestavine so namenjene pekaču s premerom 24 cm. Če uporabljaš pekač drugačne velikosti ali oblike, lahko sestavine preračunaš s priročnim Tortopretvornikom.
Postopek
Video
Pripravo si lahko ogledaš tudi v pričujočem videu:
Piškotno dno:
- 300 g piškotov fino zmelji ali zdrobi.
- Primešaj eno žlico kakava in eno žlico sladkega prahu.
- Prilij 100 g stopljenega masla in 180 ml mleka.
- Vse skupaj premešaj, da dobiš gosto maso.
- Na tortno podlago postavi tortni obroč in ga nastavi na premer 24 cm.
- Po notranji strani obroča namesti acetatno folijo.
- Na tortno dno stresi piškotni cement ter ga z žlico potlači in poravnaj. Za ravno dno se splača potruditi.
- Vse skupaj postavi v hladilnik, da se piškotno dno strdi.
Krema:
- V kozico zlij 200 ml sladke smetane in 1 žličko vanilijeve arome, nato vanjo nalomi 200 g bele čokolade.
- Kozico pristavi nad srednji ogenj in mešaj njeno vsebino, da se čokolada povsem stopi.
- Vse štiri liste želatine namoči v hladni vodi in počakaj, da se napojijo.
- Ožemi jih in vrzi v kozico k čokoladni zmesi.
- Mešaj, da se želatina povsem stopi.
- Preostalih 300 ml sladke smetane stepi v stepeno smetano.
- V večjo posodo čmokni 500 g maskarpone sira, nato k njemu zlij čokoladno zmes.
- Kremo električno premešaj, nato vanjo s spatulo postopoma primešaj še stepeno smetano.
- Kremo mešaj s spatulo, dokler ni svilnate teksture.
- Primešaj 100 g nastrgane čokolade.
- Kremo zlij na piškotno dno, nato vse skupaj malce potresi, da se vrh kreme poravna.
- Torto postavi v hladilnik za vsaj 6 ur, še raje pa za čez noč.
Preliv:
- V kozico stresi 300 g višnjevega kompota.
- V kozarcu zmešaj nekaj žlic tekočine iz kompota in 1 žlico gustina.
- Dobljeno zmes vlij v kozico, dodaj pa še 1 žlico sladkega prahu.
- Višnje pristavi nad ogenj in jih kuhaj, dokler se ne zgostijo.
Dekoracija in postrežba:
- S torte previdno odstrani obroč in acetatno folijo.
- Prebutaj 200 ml sladke smetane do čvrstega in jo natlači v dresirno vrečko.
- Stepeno smetano nabrizgaj po zgornjem robu torte.
- V vsako rozeto vtakni še višnjo iz kompota.
- Kos torte postrezi z vročim ali hladnim višnjevim prelivom.
Veliko vajinih tort sem že naredila. Vse so mi uspele, od jedcev pa same pohvale. Tudi ta je izvrstna, v ustih se kar topi, višnje pa so pika na i. Hvala,da nas razveseljuje ta vedno z novimi, izvirnimi in hkrati preprostimi recepti. L.p. Simona
Simona,
hvala za prijetne pohvale!
Odlična tortica z višnjevim prelivom, ki se odlično poda k stratiaccelli.