Torta z belo čokolado, banano in cimetom
Sladka posadka
Banana se v torti največkrat druži s temno ali mlečno čokolado, v še posebej dobrih odnosih pa je seveda z Nutello.
To pa nikakor ne pomeni, da je banana z ostalimi sestavinami kakorkoli skregana. Za to torto se je skupaj zbobnala banda banane, bele čokolade in cimeta.
Praznične peke nikakor ne gre prepuščati naključju, zato posezi po najboljših sestavinah. Z Dr. Oetker izdelki nimaš kaj faliti.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Naročnik recepta je Dr. Oetker.
Recept
Biskvit:
3 jajca
1 zrela banana
1 žlička Dr. Oetker pecilnega praška
100 g moke
80 g sladkorja
1 vrečka Dr. Oetker vanilijevega sladkorja
1 žlička Dr. Oetker vanilijeve arome
Krema:
500 g maskarpone sira
500 ml sladke smetane
200 g bele čokolade
5 lističev Dr. Oetker želatine
1 žlica Dr. Oetker sladkega prahu
1 zvrhana žlička cimeta
Ostalo:
2-3 banane
piškoti cimetove zvezdice
sladka smetana
sušene banane
Navedene sestavine so namenjene pekaču s premerom 24 cm. Če uporabljaš pekač drugačne velikosti ali oblike, lahko sestavine preračunaš s priročnim Tortopretvornikom.
Postopek
Biskvit:
- Pečico nažgi na 180 °C.
- Zrelo banano olupi in jo z vilico fino pretlači.
- 3 jajca ubij, jih zasuj z 80 g sladkorja ter 1 vrečko vanilijevega sladkorja, ter jih penasto stepi. To traja približno 6 minut z ročnim mešalnikom.
- V 100 g moke zamešaj 1 žličko pecilnega praška.
- K stepenim jajcem z mešalnikom primešaj pretlačeno banano in vanilijevo aromo, zatem pa s spatulo še moko.
- Biskvit vlij v pekač s snemljivim obodom, čigar dno prekriješ s papirjem za peko.
- Peci ga 12-17 minut. Da je res pečen, preveri z zobotrebcem, ki mora po vbodu ostati suh.
Krema:
- V kozico vlij 200 ml sladke smetane, vanjo pa nalomi 200 g bele čokolade.
- Kozico pristavi nad nizek-srednji ogenj in jo segrevaj, dokler se čokolada povsem ne stopi.
- 5 listov želatine namoči v hladni vodi in jo pusti, da se prepoji. Ožemi jo in vrzi v kozico s stopljeno čokolado.
- Mešaj, da se želatina povsem stopi.
- V skledo čmokni maskarpone, ki mu z električnim mešalnikom primešaš čokoladno zmes.
- Dodaj 1 žličko cimeta in 1 žlico sladkega prahu.
- Preostalih 300 ml sladke smetane prebutaj do stepene smetane in jo s spatulo primešaj h kremi.
Tortogradnja:
- Biskvit postavi na tortno dno.
- Okoli biskvita zategni obroč za torte, po notranji strani pa ga obdaj z acetatno folijo.
- Izdatno ga namoči z mlekom.
- Na biskvit položi olupljene in razpolovljene banane.
- Čez banane zlij vso kremo in jo poravnaj.
- Torto za vsaj 6 ur postavi v hladilnik, še raje pa čez noč.
Okrasitev:
- Torto okrasimo z nabrizgano sladko smetano, v katero zapičimo cimetove zvezdice in sušene banane.
Zanima me nekaj. Svakinja je naredila namesto torte isto vse tako kot je to, samo v štirikotnem pekaču in narezala na kocke. V kremi je imela črne pikice. Mislita, da je imela noter burbonsko vanilijo – izdolbljene pikice iz palčk? Nočem je vprašati, me pa zelo zanima.
Lea,
tako je – mini črne pikice so postrgane iz vanilijevega stroka.