Rikotina krema z limono in jagodami
Frišno!
Lahka, sadna, sladka in rahla – s tem lahko na hitro opiševa ključne lastnosti dobre osvežilne pomladne sladice.
Krema iz rikote in limone je nežna in prijetno lahka, preliv iz jagod pa te žene, da iz kozarčka postrgaš še zadnjo kapljico.
Aja, pa pripravljena je, še preden lahko rečeš “njam”!
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Recept je nastal za revijo Odprta kuhinja.
Recept
Jagodna osnova:
200 g jagod
2 žlici sladkorja v prahu
Rikotina krema z limono:
250 g rikote
2 BIO limoni (za lupinico in sok)
1 vrečka limoninega sladkorja
3-4 žlice sladkorja v prahu
250 ml sladke smetane za stepanje
Postopek
Jagodna osnova:
- V kozico stresemo jagode in sladkor v prahu.
- Pristavimo jo nad ogenj in jo segrevamo, dokler se jagode povsem ne zmehčajo.
- Jagode fino spasiramo s paličnim mešalnikom.
- Jagodno osnovo razdelimo med 4 kozarce in jih postavimo na hladno, da se ohladi.
Rikotina krema:
- Z limon nastrgamo lupinico, nato iz njih stisnemo sok, ki ga pretočimo skozi cedilo.
- Rikoto zmešamo z limonino lupinico in limoninim sokom.
- Dodamo vrečko limoninega sladkorja in 3-4 žlice sladkorja v prahu.
- Dobro premešamo.
- Sladko smetano za stepanje stepemo v stepeno smetano in jo s spatulo nežno primešamo k rikoti.
- Dobljeno kremo nabrizgamo v kozarce na ohlajeno jagodno osnovo.
- Rikotina krema ne potrebuje strjevanja, zato jo lahko pomlatimo kar na licu mesta, ali pa kozarčke postavimo v hladilnik.