Kepasta potica
Juhu, le še 9 dni!
Danes se pripravi, da se zameriš babici, ker njen pekač za potico ne bo uporabljen za to tradicionalno jed. Saj bo hitro pozabila s polnimi usti tvoje mojstrovine.
Za kepasto pecivo potrebuješ:
600 g moke
220 ml toplega mleka
1 kocka kvasa
60 ml tople vode
80 g masla
60 g sladkorja
2 jajci
1 žličko soli
Sladka panada sestoji iz:
100 g topljenega masla
250g sladkorja
žličke cimeta
Sladki sirup vsebuje:
60 g masla
80 g rjavega sladkorja
žlička vanilijevega ekstrakta
V beli preliv sodi:
60 g sladkorja v prahu
4 žlice sladke smetane
strok vanilije
Današnjega recepta se loti na začetku.
Kvas raztopi v topli vodi. Moki dodaj maslo sobne temperature, toplo mleko, sladkor, jajci in sol. Prilij kvas in hitro zgneti v kepo, katero pustiš vzhajati 2 uri.
Babici kljub očitajočim pogledom izmakni pekač za potico in ga namasti.
V eni posodici zmešaj sladkor in cimet, v drugi raztopi maslo. S testa trgaj koščke in jih oblikuj v kepe, katere pomočiš v maslo in povaljaš v sladkem cimetu.
Panirane cmočke skotali v babičin pekač.
Ker pecivo še zdaleč ni dovolj sladko, pripravi sladki preliv. V maslu raztopi rjavi sladkor in dodaj žličko vanilijevega ekstrakta.
Zgužvane bunke v pekaču prelij s tem sirupom in postavi v pečico, segreto na 180 stopinj.
V teh 30-35 minutah poskusi pomiriti babico.
Ko je čas pravšnji, vzemi potico iz pečice in jo postavi na pult. Spremljaj, kako se ob ohlajanju potice zaradi vonjav babica počasi mehča.
Do popolnosti manjka še zadnji preliv. Zmešaj sladko smetano s sladkorjem v prahu in vanjo izdolbi vanilijev strok.
Cmokasto potico z višine prelij z dobljeno mešanico in jo postavi pred babico …
…, kar ostane, pripada tebi.
Dober tek 🙂
Mmmmm, cimet!
tok dobra, da bi si še Božiček prste polizal…..