Svinjska pečenka z jabolki in čebulo
Še ducat dni do Božičkovega obsežnega dimnikarjenja!
Kdo bi si mislil, da je lahko imenitna pečenka, vredna vsake praznične mize, pripravljena le z malo truda?
To je praznična trotlziher pečenka iz svinjskega kareja, ob kateri se veselo pečejo jabolka in čebule, kožo, s katero je prekrita, pa spremenimo v slastne hrustljavčke, ki jih ni moč nehati jesti.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Naročnik recepta je Mercator, s klikom na sestavino pa odsurfaš v njihovo spletno trgovino.
Recept
Pečenka:
1 kos Pik družinske pečenke iz svinjskega kareja
2 jabolki
4 manjše čebule
3 vejice rožmarina
3 žlice oljčnega olja
sol
poper
Omaka:
1 žlica masla
3 stroki česna
1 vejica rožmarina
3 vejice timijana
1 ščepec popra
Postopek
Priprava mesa:
- Preden se začneš ubadati z mesom, ga za pol ure postavi na sobno temperaturo.
- Kot vsak, ki telovadi, se mora tudi pečica pred peko segreti. Nastavi jo na 250 °C, gretje zgoraj in spodaj.
- Pograbi oster nož, na desko pa vrzi pečenko iz kareja.
- Če izpod kože kje štrli kaj odvečne maščobe, jo odreži.
- Kožo na kosu mesa z ostrim nožem nareži na karo. Pazi, da skozi kožo zarežeš v maščobo, a ne v meso.
- Da bo imela pečenka lično enakomerno obliko, jo lahko zavežeš z mesarsko vrvico. Na vsake 2-3 centimetre vrvico zaveži okoli pečenke, jo dobro zategni in dvojno zavozlaj.
- Kos mesa z vseh strani konkretno posoli in popopraj, nato pa še premaži z oljčnim oljem.
Priprava priloge:
- Da uboga pečenka ne bo samevala v pečici, ji pripravi družbo iz čebul in jabolk.
- Čebulam odsekaj dno in vrh ter jih olupi in nareži na četrtine. Če nimaš majhnih čebul, jih nareži na osmine.
- Jabolki nareži na osmine, ki jim odstraniš muho, pecelj in peščišče.
- Čebule in jabolka združi v skledi.
- Začini jih z dobrim ščepcem soli in konkretnim ščepcem popra, nato pa pokapaj z 1 žlico oljčnega olja.
Peka:
- Za popolno pečeno pečenko priporočava uporabo termometra.
- Pečenko postavi na sredino višjega pekača, okoli nje pa nameči kose jabolk in čebule.
- Pekač naj bo ravno toliko velik, da se nič ne prekriva.
- Sem in tja vtakni še 3 vejice rožmarina.
- Pečenko peci 15 minut pri 250 °C.
- Temperaturo zmanjšaj na 180 °C, nato pa peci še 22 minut na vsakih 500 g kareja. Najina kilska pečenka je potrebovala 45 minut, da se je njena središčna temperatura dvignila na 65 °C, ki je idealna za kare.
- Pečenko prenesi na krožnik in jo tesno pokrij z aluminijasto folijo.
- Kovinsko zadekan kare pusti 10 minut pri miru, da si odpočije.
Omaka:
- Tekočino iz pekača prelij v ponev in dodaj 3 strte stroke česna z lupino vred, 1 vejico rožmarina, 3 vejice timijana in 1 ščepec popra.
- Ponev pristavi nad visoki ogenj in kuhaj 2-3 minute.
- Tekočino iz ponve precedi skozi fino cedilo v šalico.
- Ponev vrni na srednji ogenj in vanjo zlij prihranjeno omako.
- Dodaj 1 žlico masla in premešaj.
Hrustljava koža:
- Pečico nastavi na funkcijo žara – srednja stopnja.
- Odvij pečenko in jo prestavi na rezalno desko.
- Tekočino, ki ostane na krožniku, zlij v omako.
- Z nožem pečenki odreži kožo, kar je nadvse enostavno – prerezati moraš le mehko maščobo, pri tem pa paziti, da ne zarežeš v meso.
- Če je maščobna plast pod kožo predebela, je lahko malo odstraniš.
- Kožo postavi na pekač z mastno stranjo navzgor in jo zalučaj v pečico.
- Po nekaj minutah budnega spremljanja peke bo v pečici lepo in divje čvrcalo.
- Kožo zdaj obrni in jo cmari še nekaj minut, dokler se površina hrustljavo ne zapeče.
- Zapečenost lahko preveriš z vilico – na potrk mora biti koža trda in ne gumijasta.
- Kožo postavi na rezalno desko in počakaj, da se malce ohladi, nakar jo z nožem zdrobiš in nasekljaš.
Postrežba:
- Po večjem krožniku razporedi pečena jabolka in čebulo.
- Pečenko enakomerno nareži na 1 cm debele rezine in jih položi na jabolka in čebulo.
- Čez meso polij omako, po vrhu pa potresi nadrobljeno hrustljavo kožo.
Pečenkast tek!