Ceviche s kokosovim mlekom
Tako sveže!
Vroči poletni večeri kar kličejo po svežem prigrizku, ki razburi brbončice in vzbudi tek. Ceviche je kot nalašč za take trenutke – gre za sicer surovo ribo, ki pa po namakanju v marinadi z osnovo limete pridobi teksturo, podobno kuhani ribi.
Kljub temu, da ceviche s kokosovim mlekom izgleda imenitno, okuša pa se prav tako, je njegova priprava mačji kašelj. Na kocke narezano trsko namreč le zmešamo s pravimi sestavinami in jo za eno uro postavimo na hladno.
Ker gre za uživanje surove ribe, moramo kupiti zamrznjeno in jo sami odtajati doma tik pred pripravo.
Recept
Sestavine:
500 g zamrznjenega fileja trske
1 čili
pol rdeče čebule
100 ml kokosovega mleka
3 limete
lupinica treh limet
1 žlička soli
3 stroki česna
1 žlička ingverja
1 žlica drobnjaka
Priprava
Postopek:
- Čiliju odstranimo pecelj, česen olupimo, z ingverja pa z žlico postrgamo lupino.
- Vse tri zelo fino sesekljamo.
- Drobnjak nasekljamo na kratke palčke.
- Trsko narežemo na 0,5-1 cm velike kocke, pri tem pa pazimo, da odstranimo kosti.
- H kockam ribe stresemo čili, česen, ingver ter drobnjak. Vse skupaj dobro premešamo.
- Dodamo sok limet ter njihovo nastrgano lupinico.
- Prilijemo še kokosovo mleko, nato vsebino posode še enkrat pomešamo.
- Posodo tesno pokrijemo in jo za 1 uro postavimo v hladilnik.
- Medtem, ko se riba “kuha” v hladilniku, pripravimo čebulo – narežemo jo na tako tanke polkolobarje, kolikor gre.
- Po eni uri ceviche zmešamo s čebulo in ga postrežemo v ličnih kozarcih.