Pomarančno – čokoladna mousse torta
Še 2 tedna do severnih jelenov!
Miklavž je prišel in odšel, za sabo pa pustil celo grmado pomaranč in čokolade. Izplena se lahko lotiš na staromoden in prvinski način, lahko pa ga zatlačiš v sublimno torto.
Midva predlagava slednje, saj ugriz v torto z bogatim čokoladnim biskvitom ter trojčkom moussev iz temne čokolade, cimeta in pomaranč, na obraz nariše nasmešek, ki se ne izbriše še cel teden.
V biskvit natlači:
3 jajca
80 g masla
120 g gladke pšenične moke
40 g kakava
100 g sladkorja
1 žličk pecilnega praška
3 žlice vroče vode
marmelada (za premaz)
V čokoladnem moussu se skriva:
400 ml sladke smetane
140 g temne čokolade
3 listi želatine
Cimetov mousse se ponaša s/z:
400 ml sladke smetane
150 g bele čokolade
3 listi želatine
dobra žlička cimeta
V osvežilen pomarančni mousse spada:
2 dl sveže iztisnjenega pomarančnega soka
0,5 žličke pomarančne lupinice
1 žlica gustina
4 listi želatine
1 žlica sladkorja
1 pomarančni sladkor
400 ml sladke smetane
Naštete sestavine ustrezajo torti s premerom 24 cm, vendar pride kar nebotična, zato lahko brez slabe vesti uporabiš pekač s premerom 26 cm.
Postopek:
Vsaka torta je tako dobra, kot so njeni temelji. Potrudi se in za odličen biskvit najprej penasto zmiksaj jajca in sladkor. K njim najprvo vmešaj stopljeno maslo, nato pa še moko, zmešano s pecilnim praškom in kakavom. Tik pred koncem v maso zmešaj še tri žlice vroče vode.
Maso vlij v pekač, čigar dno prekriva papir za peko in ga za 7-10 minut vrzi v pečico, segreto na 180 ºC.
Priprava prvega moussa je kratka in sladka. 300 ml sladke smetane električno premlati do čvrstega, v preostalih 100 ml smetane pa nalomi temno čokolado in jo nad nizkim ognjem mešaj, da se raztopi. Želatino namoči v hladni vodi, jo ožemi in vrzi v vročo čokolado. Mešaj, da se želatina povsem razpusti, nakar čokoladno zmes odstaviš in počakaš, da se malce ohladi. Takoj zatem jo vmešaš k stepeni smetani in prvi mousse je nared.
Biskvit objemi s tortnim obročem, ki je po notranji strani obdan z acetatno folijo. Premaži ga z izbrano marmelado, čez pa enakomerno razporedi mousse. Nadebudno torto nemudoma postavi v hladilnik.
Cimet je s svojo praznično aromo častni gost najinih božičnih receptov in tudi v tej torti je v obliki moussa z belo čokolado našel svoje mesto. 300 ml sladke smetane stepi, v preostalih 100 ml pa vsuj cimet in nalomi belo čokolado. Postavi jo na nizek ogenj, da se čokolada raztopi. Želatino namoči, ožemi in raztopi v vroči čokoladi.
Ko se cimetno-čokoladna zmes malce ohladi, jo primešaj k stepeni smetani. Dobljen mousse brž nanesi na čokoladno plast nastajajoče tortice, ki takoj roma nazaj v hladilnik.
Miklavževe pomaranče izstisni v sok, vanj pa frcni pomarančno lupinico, sladkor in pomarančni sladkor. Vmešaj še žlico gustina, nato pa nad ognjem mešaj, da se dobro zgosti. Želatino namoči, ožemi in raztopi v pomarančni mešanici. Vlij še 100 ml sladke smetane, preostalih 300 ml pa oklofutaj do čvrstega.
Ko se pomarančna mešanica malce ohladi, jo primešaj k stepeni smetani.
Dobljen pomarančni mousse je še zadnja sestavina, ki spada na torto, zato ga brž premaži po vrhu!
Žal se moraš zdaj od torte posloviti vsaj za 6 ur 🙁
Komaj je Miklavž izrekel svoje slovo, ti že proslavljaš z imenitno torto raznolikih okusov, ki skupaj sedejo kot Božiček na sanke.
Miklavžev tek!
Pozdravljena!
A bi lahko uporabila 100% pomarancni sok namesto svezih stisnjenih pomaranc?
Ali se lahko uporabi želatina fix? Koliko bi je potem potrebovala
Seveda lahko.Za vsako plast pol vrečke. Lp, Midva:)
cudovita je!! hvala za izvirne recepte…
Vrhunsko! Naredila sem jo za božično večerjo. Pojedli so jo v sekundi- 😍
Pripravila in je bila odlična!
Bi lahko na cimetovo plast, pred pomarancno plastjo dala pomarancni zele?
Simona, seveda!:)
Pozdravljeni,
sem spekla tortico in je odlična. Moji gostje so jo hitro pojedli. Pohvalno postopek je zelo dobro opisan. Vaše tortice so odlične
Natalija, hvala <3
Bi bil premer pekaca 28 prevelik za zgoraj navedene sestavine?
Zdravo Sandra!
Pekaš premera 28 bo super, tortica bo čisto malo nižja vendar nič hudega še vedno bo top! Lp, Midva
Katero marmelado priporočate? Hvala 😊
Tako, ki ima sadni delež 100%. Poglejte malo deklaracije, veliko se jih najde. Lp, Midva:)
Kje dobiti pomarancni sladkor?
Simona, najdeš ga v vseh trgovinah Mercator, proizvaja pa ga Kotaniy. Lp, Midva:)
Zanima me se, kako dolgo mora krema pocivat preden se da gor naslednji sloj?
Cca. 20 minut oziroma lahko tudi prej, če je spodnja krema že strjena. Lp, Midva
Super recept!! Zelo dobra kombinacija okusov! Zadovoljna so konca 😉😄
Zivjo sem Klavdija in vajine recepte zelo sledim imata fantasticne 👍. Zanima me jast bi mozu pa naredila pravokotno premer 24.5 x27.5 a je to dvojna porcija od vajine 1 okrogle? Hvala za odgovor
Klavdija, za tako veliko torto moraš sestavine pomnožiti s faktorjem 1,3.
Pozdravljena,zanima
me zakaj mi ni biskvit nastal tekoc? to je vse pacasto..😔kaj sem naredila narobe?
Živijo, Nadja.
Težko reči – lahko, da je šlo drugo vrsto moke, majhna jajca ali hladno maslo, morda kombinacija naštetega.
Kakšne sestavine si uporabila?
LP, Midva
Pozdravljeni,
Imam par vprasanj glede te torte. Kaksno cokolado uporabljate? Tisto za peko ali navadno temno? S koliko % kakava? In katero belo? A obstaja tudi kaksna za kuhanje ali navadno? Bi lahko uporabila manj zelatine? Koliko bi bilo minimalno da bi se torta se “drzala pokonci”? Pa se zadnje…spekla bi jo za sinov 3. rojstni dan, ampak on si zeli cokoladno torto (beri: da je cokoladno rjave barve zgoraj:)) … imate kak nasvet za to? Bi lahko polila stopljeno cokolado na vrh? Ampak najbrz ne morem vroce, ker so moussi hladni….imata kaksen nasvet? Hvala za odgovor.
Živijo, Špela.
Glede temne čokolade najraje uporabiva Gorenjkino 70 g s 70 % kakava. Lahko bi uporabila tudi kako drugo temno, vključno z jedilno, ki pa ni tako dobrega okusa.
Pri beli čokoladi pa skoraj izključno uporabiva tisto od Milke.
Prav za peko obstajata tako temna kot bela čokolada, v trgovini se ju pa dobi med ostalimi sestavinami za peko.
Glede želatine ne bi želela ugibati, kje je najnižja meja, da torta še stoji pokonci, saj je to odvisno od veliko faktorjev. Vrednosti v receptih so preizkušene in se nagibajo k spodni meji.
Za tako “čokoladno torto” predlagava, da slediš navodilom za čokoladni preliv Bounty mousse torte (https://midvakuhava.si/bounty-mousse-torta-brez-peke/).
Veselo peko!
Midva
Bo kaj narobe, ce sem pozabila biskvit namazat z marmelado??
Je nujno v zadnjo plast dodati gustin ali ga lahko s cim nadomestim?
Petra,
marmelada skrbi za sočnost, tako da bo biskvit malce bolj suh. Gustin je pa potreben, da je krema primerne čvrstosti.
LP, mIdva
Pozdravljeni, mene pa zanima, če lahko namesto navadne moke dam kakšno brez glutena in koliko če lahko? Hvala in lepa dan
Milena,
lahko poskusiš – moralo bi biti OK. Predlagava, da za menjavo slediš navodilom na embalaži brezglutenske moke.
Lp!
Kako naj pretvorim sestavine za okrogli pekač v sestavine za pravokotni pekač? Si morda lahko pomagam z prostornino?
Prosim in hvala za pomoč 🙂
Denis,
če gre za enako višino torte, moraš primerjati le njuni površini (π x r x r) = ?(a x b)
Zanima me, a biskvit se nič ne navlaži? Lp Marina
Marina,
ne, ni potrebe.
LP, Midva
Zdravo, mene pa zanima, kako visoko pride tortica. Obod imam namrec visok 6cm in me skrbi, da bo prenizek…
Hvala
M&M,
tortica pride višja. Predlagava, da zmanjšaš količine (s Tortopretvornikom) ali pa uporabiš pekač z večjim premerom.
Pozdravljeni. Mene pa zanima ali se uporabi navaden kakav ali kakav v prahu? Hvala
Špela,
uporabi se temen grenak kakav v prahu.
Pozdravljeni,
želatine ne uporabljam, zato prosim za navodila, kako naj jo zamenjam z agar agarjem. Hvala lepa in vse dobro.
Tančika,
ker se razlikuje od znamke do znamke, predlagava da za menjavo in postopek slediš navodilom na embalaži.
Imam premer pekača 30 je to že prevelik mogoče?
Ksenija,
za te količine bo 30 cm prevelik, preračunaj iz 26 v 30 cm s tortopretvornikom.