Štefani pečenka s slanino
Zraven pa maslen česnov grah in pečenkina omaka s sušenimi jurčki
Na lestvici prazničnosti pečenk se klasična štefani pečenka ne uvršča v sam vrh, saj se pogosto znajde na mizi tudi, ko ne obeležujemo česa izrednega. A ko Štefki oblikujemo okrogel stas in ji sešijemo srajčico iz slanine, se lahko ponosno prikotali na vsako praznično mizo.
Markantna dama si zasluži tudi imenitno spremstvo. Za živahnost poskrbi maslen grah s česnom, ki ga ne kuhamo v vodi, temveč le sotiramo z maslom in česnom. Okus in barva tako ostaneta v kozici.
Pečenke brez omake pač ni in tale je za vse prste polizat – gre za pečenkino (gravy) omako, v katero moramo obvezno vključiti suhe jurčke za eksplozijo umami okusa in sokove, ki so ostali po peki pečenke.
Za popolno praznično večerjo zraven pečenke postrezi najbolj kremen PIRE KROMPIR Z RJAVIM MASLOM.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Recept je nastal za revijo Odprta kuhinja.
Recept
Štefani pečenka:
3 žlice olja
1 čebula
2 stroka česna
0,5 žličke majarona
0,5 žličke timijana
1 žlička sladke mlete paprike
1 kg mletega mesa (pol puste govedine, pol mastne svinjine)
100 g suhe žemlje
120 ml mleka
50 ml sladke smetane
1 jajce
1 žlica sesekljanega svežega peteršilja
2 žlički soli
pol žličke popra
5 kuhanih jajc
150-200 g rezin slanine
Maslen česnov grah:
50 g masla
2 stroka česna
500 g zamrznjenega graha
pol žličke soli
ščepec popra
1 žlica vode
Omaka iz suhih jurčkov:
3 žlice olja
2 manjši čebuli
2 stroka česna
pest sušenih jurčkov
5 vejic timijana
1,5 dl suhega belega vina
2 žlici moke
400 ml dobre goveje juhe
sol
poper
Postopek
Maslen česnov grah:
- Česen olupimo in ga le stremo.
- V kozico vržemo maslo, na njem pa na srednjem-visokem ognju na hitro popražimo česen, da zadiši.
- Dodamo zamrznjen grah, sol, poper in vodo.
- Grah med občasnim mešanjem kuhamo približno 5 minut, da pokuhamo vso vodo.
Omaka iz suhih jurčkov:
- Čebule in česna ne lupimo, a pazimo, da odstranimo morebitne umazane plasti.
- Čebulo z lupino narežemo na tanke krhlje, stroka česna pa le stremo.
- Pest sušenih jurčkov splaknemo pod toplo vodo in jih grobo sesekljamo.
- V kozici nad srednjim ognjem segrejemo olje, na njem pa počasi pražimo kose čebule 8 minut.
- Dodamo česen, sušene jurčke in timijan in med mešanjem pražimo 3 minute.
- Prilijemo vino in kuhamo, da povre, nato po vsem skupaj potresemo moko.
- Med mešanjem pražimo še minutko in prilijemo vročo govejo juho.
- Omako ob brbotanju kuhamo 20 minut.
- Na koncu v omako vlijemo še sokove od pečenke, nato jo precedimo skozi fino cedilo.
- Solimo in popramo jo po okusu.
Štefani pečenka – meso:
- Ponev pristavimo nad srednji-visok ogenj.
- Vanjo vlijemo olje in na njem popražimo na drobne kocke narezano čebulo, da postekleni.
- Dodamo fino sesekljan česen, majaron, timijan in mleto papriko.
- Mešamo in pražimo kako minutko.
- Žemljo grobo sesekljamo, jo stresemo v posodico in prelijemo z mlekom in smetano.
- V skledo stresemo mleto mešano meso in dodamo popraženo čebulo in česen.
- K mesu dodamo še namočeno žemljo, jajce, sesekljan peteršilj, sol in poper.
- Mesno zmes dobro premešamo in pregnetemo z dlanmi.
Štefani pečenka – oblikovanje:
- Pečico segrejemo na 190 ºC.
- V modelu za šarkelj razporedimo rezine slanine, da se robovi ravno prekrijejo.
- Po modelu razporedimo polovico mesne mase in oblikujemo kanal.
- Po krožnem kanalu razporedimo kuhana jajca.
- Z drugo polovico mesne mase pokrijemo jajca in temeljito zapolnimo vrzeli med njimi.
- Meso potlačimo in poravnamo, nato navznoter prepognemo slanino v modelu.
- Po vrhu razporedimo še nekaj rezin slanine, da povsem prekrijemo meso.
- Na model položimo najprej list papirja za peko, nato še navzdol obrnjen pladenj za peko.
- Vse skupaj zagrabimo in zvrnemo na glavo, da pečenka čmokne iz modela na pekač.
- Pečenko pečemo 10 minut pri 190 ºC, nato temperaturo zmanjšamo na 170 ºC in pečemo še 40-50 minut.
- Po peki pustimo pečenko na pladnju 5 minut, nato jo prenesemo na servirni pladenj.
- Sokove od peke prilijemo k omaki iz suhih jurčkov.