Pire krompir z rjavim maslom
Beseda “kalorije” je cenzurirana!
Človek bi mislil, da je pire krompir enostavna in enolično doloćena jed, a ga je mogoče okusiti na celem spektru. Najti ga je moč v oblikah od bolj redkega tenstanega krompirja pa vse do svilnate kremne krompirjeve juhe. Za posebne priložnosti se splača vanj vložiti več časa in truda, pa tudi (povsem po francosko) precej več masla kot za klasičen nedeljski pire.
A tlačenje skozi cedilo in vsebnost sladke smetane nista edina aduta tega imenitnega pireja. Zajetno količino masla, ki roma vanj, prej spremenimo v rjavo maslo, ki pireju posodi bogat oreškast okus.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Recept je nastal za revijo Odprta kuhinja.
Recept
Rjavo maslo:
150 g boljšega masla
Pire:
1 kg krompirja za kuho
1 žlica boljšega masla
150 ml sladke smetane
150-200 ml mleka
muškatni orešček
lovorjev list
Postopek
Rjavo maslo:
- V kozico stresemo na enako velike kocke narezano maslo.
- Maslo segrevamo nad srednjim ognjem, medtem pa ga redno premešamo z metlico.
- Sčasoma se bo maslo pričelo peniti in bi postalo prosojno, rumenkastega odtenka.
- Segrevamo in mešamo, dokler maslo ne postane temno jantarne barve s temnorjavimi pikicami na dnu kozice.
- Maslo bo takrat razvilo tudi svojo značilno oreškasto aromo.
- Kozico odstavimo.
Kuha krompirja:
- Krompir olupimo, splaknemo in narežemo na približno enako velike kose, ki naj ne bodo premajhni.
- Kose krompirja stresemo v večji lonec in prilijemo hladno vodo, ki sega vsaj tri prste nad krompirjem.
- Dodamo dve zvrhani žlički soli in lovorjev list.
- Ko voda s krompirjem zavre, ogenj zmanjšamo do brbotanja.
- Krompir je kuhan, ko lahko najdebelejšega z nožem zlahka prebodemo, po približno 15 – 20 minutah kuhe.
- Krompir stresemo v cedilo in ga pustimo 5 minut, da voda z njega odpari. List lovorja zavržemo.
Priprava pireja:
- Vmes v kozici segrejemo mleko in sladko smetano.
- Krompir stresemo v posodo, ki jo postavimo nazaj nad ogenj.
- Krompir dobro pretlačimo s tlačilcem za krompir v vroči posodi, da se znebimo čim več vode.
- Če želimo res kremen pire, ga v tej fazi s spatulo stlačimo skozi fino cedilo.
- K pretlačenemu krompirju nastrgamo za ščepec muškatnega oreščka in prilijemo večino rjavega masla.
- Premešamo, da dobimo homogeno zmes, nato prilijemo polovico mešanice smetane in mleka.
- Premešamo in postopoma dodamo toliko mlečne mešanice, da pire postane kremast.
- Na koncu v pire vmešamo še žlico hladnega masla in ga dosolimo po okusu.
Postrežba:
- Pire nakupčkamo na ličen krožnik in ga pošpricamo z rjavim maslom.