Borovničeva pletenica
Vijolična zapletenka
Če želiš goste navdušiti z atraktivno in okusno kvašeno sladico, zvij eno borovničevo pletenico.
Med gubami mehke pletenice se skriva sladka borovničeva marmelada, da pa je cela stvar za dol pasti, pa poskrbi kiselkast Dr. Oetker limonin preliv za kolače.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Sestavine:
520 g moke
1 vrečka Dr. Oetker suhega kvasa
2 jajci
2 dcl mleka
50 g masla
80 g sladkorja
1 žlička Dr. Oetker arome ruma
1 ščepec soli
borovničev džem
Dr. Oetker limonin preliv za kolače
Klik na sestavino te odpelje na spletno stran Dr. Oetker, kjer si lahko prebereš več o njej.
Postopek
- Za testo pripravimo kvasni nastavek – toplo mleko zmešamo z dvema žlicama sladkorja in kvasom ter počakamo, da se zmešnjava dvigne. Dobljeni kvasni nastavek zmešamo z moko, jajci, preostalim sladkorjem, aromo ruma, maslom in soljo.
- Mešanico sestavin zgnetemo v testo, ki ga pokrijemo in pustimo vzhajati okroglo uro.
- Ko je testo že pošteno naraslo, ga razdelimo na 4 enake dele.
- Vsako kepo testa enakomerno razvaljamo na pravokotnik debeline 5 mm.
- Pograbimo borovničev džem in z njim premažemo celo površino pravokotnika, prosto pustimo le 2 cm ob robovih.
- Testo zvijemo v tanko rulado, ki jo nato podolgem razpolovimo. Dobljeni polovici zvijemo okoli osi, dobljeno pletenico pa preložimo na pekač, prekrit s papirjem za peko.
- Postopek ponovimo s preostalimi tremi deli testa.
- Pletenica naj se peče 25 minut pri 180 ºC.
- Limonin preliv pripravimo po navodilih z embalaže in ga brez pravega občutka pošpricamo po sveže pečeni pletenici.
Ne pozabi, več o najinih kulinaričnih podvigih si lahko ogledaš na Tjašinem Instagram profilu: KLIK!