Špageti “sir in poper”
“Cacio e pepe” – enostavneje ne gre
Eden izmed razlogov, zakaj so nama italijanske jedi tako pri srcu, je njihova preprostost. Bolj preprosto kot slavni rimljanski špageti “cacio e pepe” skorajda ne gre – potrebuješ le 4 sestavine in 15 minut časa.
Ko se na krožniku drenja le malo sestavin, je še toliko bolj pomembna njihova kakovost. Že ime jedi nakazuje, da je v tej poslastici v ospredju poper. Midva okusa nisva prepustila naključju, zato sva posegla po odličnem Kotányi črnem popru v mlinčku.
Če tudi tebe daje testeninomanija, potem le pobrskaj med naslednjimi recepti:
- testenine z belo česnovo omako,
- pirini rezanci z divjim dimljenim lososom,
- sir in makaroni ali
- testenine iz enega lonca s skušo, rikoto in baziliko.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Sestavine
200 g špagetov
50 g masla
2 žlički sveže zmletega Kotányi popra
100 g trdega sira v kosu (npr. pecorino, parmezan ali grana padano)
sol
Postopek
- Trdi sir v kosu fino naribaj. Nikar ne uporabi že naribanega sira iz vrečke, ker se ne bo stopil.
- V večji lonec natoči 2,5 l vode in stresi 2 žlici soli ter ga pristavi nad visok ogenj.
- Ko voda zavre, vanjo vrzi špagete, ogenj pa malce zmanjšaj. S kuhalnico poskrbi, da so vsi špageti pod gladino vode.
- Špagete kuhaj 2 minuti manj, kot je navedeno na embalaži.
- Iz lonca natoči v kozarec približno 2 dl vode, v kateri so se kuhali špageti. Špagete nato stresi v cedilo, da ostala voda odteče.
- Večjo ponev pristavi nad srednji-visoki ogenj in vanjo vrzi polovico masla ter 2 žlički Kotányi popra.
- Poper naj se praži kako minuto, nato prilij približno 1 dl vode, v kateri so se kuhali špageti.
- Ko voda zavre, v ponev stresi špagete in dodaj preostalo maslo.
- Kuhaj, da voda povre, nato poskusi en špaget. Če je še pretrd, dodaj še malo vode in kuhaj dodatne pol minute.
- Ko so špageti al dente, jih odstavi z ognja in k njim postopoma primešaj še fino ribani trdi sir.
Preprosto in odlično – italijansko 🙂
Recept je nastal v sodelovanju s Kotányi.
Ne pozabi, več o najinih kulinaričnih podvigih si lahko ogledaš na Tjašinem Instagram profilu: KLIK!