Pirini rezanci z divjim dimljenim lososom
Ko se ga losos zadimi…
Lososi so svetu že tako ali tako znani kot malo premaknjeni, ko rinejo proti toku reke. Prav nič pa njihovemu slovesu ne pomaga, da okajeni skupaj z zloglasnimi rezanci čofotajo po vinu in smetani.
Super žur, ki nasiti tri lačne ali dva požrešna, gosti:
250 g pirinih rezancev
100 g divjega dimljenega lososa
1 dcl belega vina
2 zvrhani žlici kisle smetane
1 manjšo čebulo
2 stroka česna
parmezan (po želji)
peteršilj
rožmarin
poper
sol
Podivjane rezance spusti iz embalaže in jih porini v slan krop. Skuhaj jih aldente.
Nasekljaj česen in čebulo, vendar pazi, da se ne utopiš v lastnih solzah.
Velika razlika med divjim in navadnim lososom je vidna skozi razmerje omega 3 maščobnih kislin glede na skupne maščobe. Divji losos ima lahko polovico manj skupnih maščob, od katerih je tretjina maščob omega 3, pri gojenem lososu pa je vsebnost skupnih maščob veliko večja, izmed njih pa je le ena petina maščob omega 3. Prav tako divji losos vsebuje manj težkih kovin. Divji losos ima le 140 kcal na 100 g, medtem ko ima gojeni 206 kcal. Glede na to je tako divji losos zagotovo boljša izbira, zato je potrebna pozornost in branje etiket pri nakupu.
Ko odpreš embalažo in te prevzame vonj po prekajenosti, se spomniš dobro znanega pregovora – kjer je dim, tam je losos. Rezino za rezino ga nareži na koščke.
V voku popraži čebulo in česen na dveh žlicah olivnega olja, dokler ne zadiši. Vtresi razkosanega lososa in ga na hitro popraži.
Poskrbi, da se losos razživi na svoji zabavi in ga opoji z decilitrom vina.
DJ Ogenj poskrbi, da je v diskoteki Vok dovolj vroče, da se vino pokuha.
Ko vino izpari končno na zabavo vdrejo rezanci in se hitro pomešajo med ostale sestavine. Ko se zapletejo z lososom, jih pomiri s 3-4 žlicami tekočine, v kateri so se kuhali. V udeležence vrzi še koktejl iz soli, popra in rožmarina. Pazi, da ne presoliš, saj je dimljen losos že tako kar slan.
Kuhinjski žur je postal tako razvpit, da se ga udeleži tudi smetana, in sicer dve zvrhani žlici.
Zdaj je pa dovolj. Zabave je konec, zato udeležence strpaj v skledice.
Rezance z lososom posuj s svežim peteršiljem in po želji čez naribaj parmezan.
Na tebi je, da spraviš žurerje tja, kamor spadajo – v želodec. Tako jih vsaj odrešiš jutranjega morskega mačka.
Hvala za najboljši recept z lososom. Do sedaj mi še noben ni tako ratal.👍
Bernarda,
to je pa lepo slišati, naju res veseli 🙂