Mesne kroglice iz pečenic v omaki s kislim zeljem
Kmečki modernizem
Pečenica in zelje spadata med legendarne duete, ki se na krožniku običajno znajdejo v eni in isti obliki.
Da ob nedeljskem kosilu ne bi vsi zbrani zehali na polna usta, jih presenetimo s klasiko v moderni preobleki – s pečenicami v obliki sočnih mesnih kroglic, ki se namakajo v gosti omaki s kislim zeljem.
Zraven se pa seveda najbolj priležejo matevževi lulčki, za katere si lahko recept prebereš TUKAJ.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Recept je nastal za revijo Odprta kuhinja.
Recept za 4 porcije
Sestavine:
500 g kislega zelja
2 čebuli
4 stroki česna
2 žlici olja
1 žlica mlete rdeče paprike
1 žlica paradižnikovega koncentrata
1 lovorjev list
2 žlici moke
sol
poper
2 pečenici
Postopek
Zelje:
- Čebuli in česen na drobno sesekljamo.
- Velik lonec postavimo nad srednji ogenj in vanj nalijemo za dve žlici olja.
- Na njej popražimo čebulo, da postekleni, nato dodamo česen.
- Ko česen zadiši, v pisker stresemo žlico mlete rdeče paprike in pomešamo.
- Dodamo žlico paradižnikovega koncentrata in zopet dobro premešamo.
- V kastrolo zdaj stresemo rahlo splaknjeno kislo zelje in vržemo lovorjev list.
- Vse skupaj dobro premešamo, nato pa zalijemo s toliko vode, da povsem pokrije zelje.
- Pisker pokrijemo in kuhamo toliko časa, da se zelje zmehča, približno 40-50 minut.
- Lonec odkrijemo in vanj zljemo mešanico dveh žlic moke in 50 ml vode.
- Dobro premešamo in pustimo, da zelje v omaki še enkrat zavre, nato solimo in popramo po okusu.
Mesne kroglice:
- Pograbimo pečenico, ji odrežemo en konec in skozi nastalo luknjo izstisnemo malo mase, ki je v njej.
- Z rokami oblikujemo odtrgano maso v kroglico.
- Na tak način nadaljujemo, dokler ne porabimo vseh pečenic. Njihov ovoj zavržemo.
- Na vroče kurišče postavimo ponev in vanjo vlijemo za žlico olja.
- Ko se ponev dodobra segreje, v njej popečemo mesne kroglice.
- Med veselim kotaljenjem jih pečemo jih toliko časa, da se z vseh strani lepo zapečejo – dobrih 5 minut.
- Zapečene kroglice z vso maščobo vred stresemo v lonec z zeljem v omaki.
- Ob brbotanju kuhamo še 10 minut, s tem pa poskrbimo, da so kroglice tudi v sredini kuhane, zelje pa se navzame okusa po njih.
1 Response
[…] Najimenitnejši pajdaš tem lulčkom so mesne kroglice iz pečenic v omaki s kislim zeljem. Recept si lahko prebereš TUKAJ. […]