Hladni mlečni riž z malinami
Kremna osvežitev
Zadnje čase s polic trgovin kot nori letijo hladni deserti z mlečnim rižem. Nič čudnega, ko pa so res okusni in priročni, zaradi svežine pa se priležejo kadarkoli.
Da je domače še bolj okusno kot kupljeno, pa dokazuje tale mlečni riž, ki ga je res enostavno pripraviti. Kozarčki, na dnu katerih ždi sladko-kisla malinova osnova, nadstropje više pa nežen in kremen mlečni riž z vanilijo, bodo navdušili vsakogar!
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Recept je nastal za revijo Odprta kuhinja.
Recept za 5 kozarčkov
Sestavine:
150 g riža za mlečni riž (okroglozrnati)
1200 ml mleka
150 ml sladke smetane
1 ščepec soli
2 vrečki vanilijevega sladkorja
1 strok vanilije
lupinica 1 limone
2-3 žlice sladkorja v prahu
Malinova osnova:
250 g zamrznjenih malin
1 žlička limoninega soka
2 žlici sladkorja v prahu
sveže maline in borovnice za okrasitev
Postopek
Malinova osnova:
- V kozico stresemo zamrznjene maline in prilijemo 1 žličko limoninega soka.
- Maline zasujemo s sladkorjem v prahu, nato pa jih segrevamo, da se povsem zmehčajo.
- Fino jih spasiramo s paličnim mešalnikom.
Postopek:
- Riž stresemo v cedilo in ga splaknemo pod tekočo vodo.
- Mleko zlijemo v lonec in ga posolimo.
- Strok vanilije razpolovimo in z nožem iz njega postrgamo semena.
- Semena in strok vržemo v mleko.
- Dodamo limonino lupinico, dve vrečki vanilijevega sladkorja in 2-3 žlice sladkorja v prahu.
- V mleko stresemo riž, nato pa ga zavremo in zmanjšamo ogenj.
- Ob nežnem brbotanju ga kuhamo 30 minut, pri tem pa pogosto mešamo in nenehno stražimo, da se nam ne prismodi.
- Mlečni riž odstavimo, da se ohladi.
- Iz mlečnega riža odstranimo vanilijev strok in primešamo sladko smetano.
- Če nam je premalo sladko, dodamo še malo sladkorja v prahu.
Sestavljanje:
- V lične kozarčke na dno nanesemo malinovo osnovo.
- Nanjo nanesemo mlečni riž.
- Z leseno špilo od spodaj navzgor potegnemo malinovo osnovo po notranjem robu kozarca, da dobimo efekt sadnega plamena.
- Kozarčke postavimo v hladilnik in počakamo, da se sladica povsem ohladi.
Oj.
Super recept.
Samo eno vprašanje imam; ali sladko smetano stepemo, ali gre kar tekoča v kuhan riž?
Mateja,
uporabi kar tekočo smetano.