Prekajeno pleče z jabolčno-viskijevo glazuro
Pojedina brez težav.
Priprava pečenke iz prekajenega plečeta je tako enostavna, da sumiva, da gre za goljufijo. Nič ne de, važni so okusi in prekajeno pleče je na tem področju razumljivo samozavestno.
K drzni pečenki se dobro poda odštekana glazura z jabolčnim sokom. Pujsek in jabolko sta klasična kombinacija, ko pa v računico zlijemo še viski, se lahko nadejamo sočne pečenke odličnega okusa.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Recept
Pečenka:
kos prekajenega plečeta v mrežici
pest klinčkov
Glazura:
250 ml jabolčnega soka
250 ml viskija
3 žlice rjavega sladkorja
1 žlica gorčice
1 žlička česna v prahu
1 ščepec soli
Naročnik recepta je Mercator.
Postopek
Glazura:
- Jabolčnik in viski zlijemo v kozico ter primešamo sol, sladkor,gorčico ter česen v prahu.
- Kuhamo nad srednjim ognjem toliko časa, da se tekočina zgosti v sirup.
Priprava pečenke:
- S plečeta odrežemo in odstranimo mrežico.
- Vrh prekajenega plečeta prekriva plast maščobe in morda tudi kože. Morebitne kože se znebimo, če je plast maščobe predebela, pa jo malce obrežemo.
- Z ostrim nožem po vrhu pečenke zarežemo karo vzorec enakomerne globine.
- V križišča noževih rezov zapičimo klinčke tako, da debelejši del štrli ven.
Peka:
- Pečico razgrejemo do 170 °C in vanjo zapremo pečenko.
- Prvih 15 minut peke naj bo pečenka gola, nato jo na vsakih naslednjih 15 minut premažemo z glazuro.
- Pečenka naj se skupaj peče 1 h 30 min.
Po končani peki naj pečenka počiva 10 minut, nato pa jo z ostrim nožem narežemo na tanke rezine.
Kljub temu, da vsebuje ta pečenka kar četrt litra viskija, ni strahu, da bomo zaradi tega majavo klicali Božičkove jelene – ves alkohol med pripravo namreč izhlapi.
Prekajen tek!
Ne pozabi, več o najinih kulinaričnih podvigih si lahko ogledaš na Tjašinem Instagram profilu: KLIK!