Losos s pestom iz špinače, pistacije in oljčnega olja ter pire iz sladkega krompirja
Vrtiljak okusov na tvojem krožniku
To, da so lososi čisto usekani, ker plavajo proti toku, ti je verjetno že znano. Po novem pa se je tem ribakom tako pošteno sfuzlalo, da so pričeli čofotati po špinačno-pistacijevem pestu.
No, saj nič čudnega, ko pa je govora o ritju po izvrstnem in drznem pestu iz špinače, pistacije in vrhunskega oljčnega olja Morgan.
Zabavna pojedina je iz zemlje zvlekla tudi sladke krompirje, ki so se od vsega dobrega kar speštali v pire. Kaj takega.
V slavnem zelenem pestu je sesekljano:
1 skodelica sveže špinače
3 zvrhane žlice oluščenih pistacij
2 žlici ribanega parmezana
9 žlic kvalitetnega oljčnega olja (midva sva uporabila ekstra deviško oljčno olje Morgan)
sol po okusu
3 liste bazilike
Ne pozabi na glavne goste – rožnati file lososa ter dva sladka krompirja. Pa oskrbi se še z aluminijasto folijo.
Najprej napravi lepo gesto in pripravi pesto. V sekljalnik nameči špinačo, baziliko in pistacije in jih sesekljaj na prafaktorje. Dolij olje in vtresi parmezan in do pesta manjka le še kratko mešanje. Posoli ga po okusu in postavi v hladilnik, da pride k sebi.
Na vrsti je pogosto spregledani, a odlični sladki krompir. Potrebuješ dva normalna gomolja, ki ju zaviješ v aluminijasto folijo. Če fašeš enega ogromnega, potem ga razpolovi in dobljeni polovici stlači v aluminijasto folijo. Aluminijaste mumije za eno uro vrzi v pečico, razkurjeno na 220 stopinj.
Zdaj mora biti sladek krompirček že dodobra zmehčan. Sleci ga in vrzi v posodo, kjer ga spasiraš do finega in posoliš po okusu.
Končno pride na vrsto tudi naša zmešana žarkoplavutarica. File lososa nareži na enako debele rezine, katere namažeš z oljčnim oljem in posoliš.
Rezine najprej peči dve minuti na strani s kožo, nato pa še po 30-60 sekund na vseh ostalih straneh.
Preostane le še, da dobljene sestavine namečeš na krožnik, kjer se lahko prične rajanje arom in okusov.
O lososovi sočnosti ne bova izgubljala besed, prav tako ne bova niti omenila prijetno aromatičnega in kremnega pireja iz sladkega krompirja. Predvsem pa ne bova niti pomislila na preklemano dober pesto, ki dokazuje, da se špinača in pistacija odlično ujameta.
Pestov tek!