Prekajena pivska pečenka
Pujs pa pir!
Prekajena šunka je težkokategorna klasika velike noči in največkrat ravno ona vzvišeno kraljuje med pirhi na mizi.
Letos pa se ji pošteno tresejo hlače, saj je na velikonočno mizo prilomastil nov izzivalec – hrustljava in sočna pečenka iz prekajenega svinjskega plečeta, premazana z bogato glazuro iz temnega piva. Ob njej se uboga šunka počuti kot 5 dag posebne salame.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Sestavine:
1 kos prekajenega svinjskega plečeta v mrežici
300 ml temnega “stout” piva
4 žlice rjavega sladkorja
1 žlička gorčice
2 žlici balzamičnega kisa
Recept je nastal za revijo Odprta kuhinja.
Postopek
- Svinjsko pleče spravimo iz mrežice in vanj po vrhnji strani večkrat pravokotno zarežemo z ostrim nožem, da dobimo lep karirast vzorec. Vsi rezi naj bodo enako globoki – prerezati moramo kožo, a ne smemo zarezati čez maščobo v meso.
- Pivo, sladkor, gorčico in kis zmešamo v aromatično glazuro.
- Pleče postavimo v pekač z višjimi robovi in ga prelijemo z vso glazuro.
- Zdaj pečenka roma naravnost v pečico, segreto na 170 °C. Kakih 45 minut jo pustimo pri miru, nato pa jo premažemo s pivsko mešanico, v kateri stoji. Ta postopek ponavljamo vsakih 15 minut, prenehamo pa šele, ko je pečenka končana – skupno po 1 h 45 min peke.
- Pečenko prestavimo na rezalno desko, preostalo gosto omako pa prelijemo v posodico za omako.
Že ob rezanju lepljivega in temnega plečeta postane jasno, da gre za pravo poslastico teksur in okusov: skozi hrustljavo kožo, utopljeno v glazuri in mehko maščobo se prebijemo do sočnega mesa, ob katerem zaigra srce.
Ne pozabi, več o najinih kulinaričnih podvigih si lahko ogledaš na Tjašinem Instagram profilu: KLIK!