Rižota z regratom
Pomlad na krožniku
Spomladi nam narava ponuja vrsto sestavin, ki jih je moč nabrati na lastne roke. Odpravimo se na bližnji travnik, ki ga ne oblegajo psi ali podivjani lastniki, in narabutajmo celo vrečo odličnega mladega regrata.
Regrat običajno konča v solati skupaj z jajci, s čim ni prav nič narobe. Malokdo pa ve, da se regratovi listi odlično znajdejo tudi v kremni rižoti, ki zaradi prijetne grenkobe spominja na tisto s treviškim radičem.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Sestavine za 4 osebe:
300 g riža (najraje arborio)
250 regratovih listov
1 l jušne osnove (ali 1 l vode ter 2 jušni kocki)
100 ml belega vina (če ga nimamo, povečamo količino jušne osnove)
3 žlice oljčnega olja
1 čebula
2 stroka česna
1 žlica masla (ali nekaj žlic sladke smetane)
2 žlici parmezana ali drugega trdega sira
Recept je nastal za revijo Odprta kuhinja.
Postopek
Priprava:
- Čebulo in česen na drobno nasekljamo.
- Regrat operemo in ga na grobo nasekljamo.
- Na ogenj pristavimo kozico in v njej segrejemo jušno osnovo.
- Riž stresemo v cedilo in ga splaknemo.
Kuha:
- Širšo posodo pristavimo na ogenj in vanjo vlijemo olje.
- Nad srednjim-visokim ognjem na njem pražimo čebulo, da postekleni.
- Dodamo česen in pražimo, da zadiši.
- V posodo stresemo riž. Pražimo in mešamo, dokler ne postekleni.
- Dodamo regrat in dobro premešamo.
- V posodo zlijemo vino in kuhamo, da izpari.
- Ko vino pokuha, v lonec vlijemo 1-2 zajemalki jušne osnove.
- Ko jušna osnova povre, zopet prilijemo zajemalko in premešamo.
- Postopek pridno ponavljamo nekje 10-15 minut, da se riž skuha “al dente”.
- Tik preden rižoto odstavimo s šporgeta, moramo poskrbeti za njeno ekstra kremnost. Vanjo zmešamo žlico masla in nastrgan trdi sir.
- Rižotko postrežemo v globokih krožnikih, na vrh pa postavimo šopek regrata in nastrgamo trdi sir.
Pomladni tek!
Ne pozabi, več o najinih kulinaričnih podvigih si lahko ogledaš na Tjašinem Instagram profilu: KLIK!