Praznični šmorn
Čez simetričnih 11 dni bo belobradi dobrodušnež obkrožil svet.
Vsake toliko Božičkove škrate zapopade huda akutna sladkosnednost. Takrat se mali možici narišejo v kuhinji gospe Božiček, ki pa dobro ve, kako se stvari streže. Izkušena šmornarka takrat hitro vrže vkup bogat praznični šmorn z brusnicami in karameliziranimi jabolki.
Posladkani škratje po takem šmornu spokajo nazaj na delo, kot bi mignil.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Karamelizirana jabolka:
2 jabolki
2 žlici rjavega sladkorja
100 g masla
Šmorn:
130 g moke
200 ml mleka
4 jajca
60 g rjavega sladkorja
2 žlički začimbne mešanice za medenjake
2 pesti suhih brusnic
rum
Naročnik recepta je Mercator, s klikom na sestavino pa odsurfaš v njihovo spletno trgovino.
Postopek
Namočene brusnice:
Brusnice namoči v rumu. Ja, to je to.
Priprava mase za šmorn:
- Ubij jajca in loči rumenjake od beljakov.
- Rumenjake skupaj s sladkorjem stepi do fine in svetle pene.
- Beljake stepi v čvrst sneg.
- K rumenjakom primešaj mleko ter moko, zmešano z začimbami za medenjake.
- Na koncu s spatulo primešaj še sneg iz beljakov.
Karamelizirana jabolka:
- Jabolka olupi, jim odstrani peščišča ter jih nareži na kocke.
- V večji ponvi na srednjem ognju raztopi maslo, nato dodaj sladkor in jabolčne kocke.
- Segrevaj, da se sladkor stopi, jabolka pa zmehčajo. Vmes nekajkrat premešaj.
- Jabolka stresi v drugo posodo.
Peka šmorna:
- Isto ponev, kjer so se karamelizirala jabolka, vrni nad nizek ogenj in vanjo vlij šmornasto maso.
- Iz ruma poberi pijane brusnice, jih ožemi in nameči po vrhu šmorna.
- Ponev pokrij s pokrovko in na nizkem ognju peci toliko časa, da šmorn na vrhu ni več moker.
- Obrni ga in raztrgaj z vilicama.
- Ogenj povečaj, dodaj karamelizirana jabolka in med mešanjem praži nekaj minut.
- Šmorn potresi s sladkorjem v prahu.
Prazniki so čas druženja, zato vrzi ponev s šmornom na sredino mize in ga skupaj z bližnjimi družno uniči.
Ne pozabi, več o najinih kulinaričnih podvigih si lahko ogledaš na Tjašinem Instagram profilu: KLIK!