Božična potica
Trojni dvojček
Kar se tiče potice na praznični mizi, imaš kar nekaj možnosti, tako glede okusa kot glede težavnosti – lahko pripraviš zimzeleno orehovo potico (RECEPT) ali pa izi-pizi slastne orehove potičke s cimetom (RECEPT).
V kolikor pa želiš pokazati svoje potičarske spretnosti in absolutno šokirati zbrane okoli mize, nanjo postavi božično potico. Gre za navzven klasično potico, katere prerez pa razkrije, da gre za trojno potico z orehovim, slivovim in čokoladnim nadevom.
Kosa božične potice se lahko lotiš po etapah ali pa kombiniraš okuse med sabo, nihče ne bo imel nič proti – razen tega, da si želi pomlatiti še tvoj kos.
Če namesto potičnika uporabljaš raven model, nič zato – potične zvitke preprosto položi vanj enega ob/na drugega.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Recept
Kvasec:
2 žlici sladkorja
100 ml toplega mleka
10 g Dr. Oetker suhega kvasa (ali 30 g svežega kvasa)
Testo:
700 g moke
4 rumenjaki
100 g sladkorja
230-250 ml toplega mleka
60 g stopljenega masla
60 g olja
2 vrečki Dr. Oetker vanilin sladkorja
2 žlici ruma
0,5 žličke soli
lupinica 1 limone
kvasec
Orehov nadev:
200 g mletih orehov
60 g sladkorja
80 ml sladke smetane
1 žlica ruma
ščepec cimeta
1 žlica čokolade v prahu
2 beljaka
Slivov nadev:
2 beljaka
250 g mehkih suhih sliv
120 g slivove marmelade
1 žlica ruma
1/4 žličke cimeta
2 žlici tople vode
Čokoladni nadev:
100 g masla
80 g sladkorja
110 g čokolade v prahu
40 g piškotnih drobtin
2 jajci
Ostalo:
Dr. Oetker sladki prah
Navedene sestavine ustrezajo pekaču s premerom 24 cm spodaj in 28 cm zgoraj.
Postopek
Kvasec:
- V posodo stresi kvas, 2 žlici sladkorja in 100 ml toplega mleka.
- Kvasec pusti stati 15 minut, da popeni in vzhaja.
Testo:
- Pograbi večjo skledo in vanjo presej 700 g moke. V sredino kupčka zvrtaj jamo.
- Ubij 4 jajca in loči beljake od rumenjakov. Rumenjaki bodo šli v testo, beljaki pa v dva različna nadeva, zato prihrani po 2 beljaka v ločenih posodicah.
- Dodaj pol žličke soli, 100 g sladkorja, 2 vrečki vanilin sladkorja in limonino lupinico.
- V jamo stresi še 4 rumenjake, 60 g olja, 60 g stopljenega masla, 2 žlici ruma in 230 ml toplega mleka.
- Na koncu prilij še pripravljen kvasec.
- Vse skupaj zmešaj in pregneti v gladko kepo. Če je med gnetenjem testo presuho, dodaj še 20 ml toplega mleka.
- Skledo pokrij z vlažno krpo in jo postavi na toplo.
- Testo mora vzhajati do dvakratne prostornine, kar traja 1-2 uri.
Orehov nadev:
- 2 beljaka stresi v posodo in ju stepi, da popenita.
- Dodaj žlico sladkorja in beljake stepaj naprej, dokler ne nastane čvrst in gladek sneg.
- V večjo skledo stresi 200 g mletih orehov, 45 g sladkorja, 1 žlico ruma, manjši ščepec cimeta in žlico čokolade v prahu.
- Prilij 80 ml vroče sladke smetane in vse skupaj dobro premešaj.
- Na koncu s spatulo nežno, po tretjinah, vmešaj še sneg iz beljakov.
Slivov nadev:
- Iz dveh beljakov si primiksaj sneg.
- V sekljalnik stresi 250 g suhih sliv, 120 g slivove marmelade, žlico ruma, četrt žličke cimeta in 2 žlici tople vode.
- Vse skupaj dobro zmešaj v homogeno zmes.
- Na koncu s spatulo nežno vmešaj še sneg iz beljakov.
Čokoladni nadev:
- Obe jajci ubij in loči beljake od rumenjakov.
- Beljake stepi v čvrst sneg.
- V posodi penasto stepi 100 g masla in 80 g sladkorja.
- Primešaj oba rumenjaka, nato pa še 110 g čokolade v prahu in 40 g piškotnih drobtin.
- Na koncu v zmes s spatulo vmešaj še sneg iz beljakov.
Oblikovanje potice:
- Segrej 2 žlici masla in z njim dobro premaži pekač za potico (potičnik).
- Okoli potičnika napelji vrvico, približno na polovici višine. Na vrvici si označi mesto, kjer se sreča s koncem – tako dobiš približen obseg potičnika, kar ti bo prav prišlo pri oblikovanju.
- Testo zvrni na dobro pomokano površino.
- Oblikuj ga v štruco, nato pa nareži na tretjine.
- Vsako tretjino testa razvaljaj do pravokotnika debeline približno 3-4 mm. Valjaj od sredine navzven, pravokotnik pa naj ima eno stranico občutno daljšo od druge. Daljši rob naj bo 2-3 cm daljši od vrvice, ki označuje obseg potičnika.
- Pograbi orehov nadev in ga z žlico nakupčkaj po celi površini testa.
- Z žlico ali spatulo ga enakomerno razmaži, sega naj do robov testa.
- Z zvijanjem prični pri bližnjem robu, pazi pa, da testo tesno zaviješ.
- S koncev poticaste kače odščipni oba štrukeljčka.
- Zvitek previdno prenesi v namaščen pekač. Obrni ga tako, da “šiv” gleda navzgor.
- Postopek ponovi še s preostalima deloma testa in s slivovim ter s čokoladnim nadevom. Na dno potičnika gre en zvitek, na vrhu pa se stlačita dva.
- Potico pokrij in jo za 1 uro postavi na toplo, da vzhaja.
Peka:
- Segrej pečico na 180 °C.
- V posodici razžvrkljaj 1 jajce in 100 ml mleka. S tem premaži celo vidno površino potice.
- Da omogočiš uhajanje zraka in pare med peko, potico res na gosto preluknjaj s špino. Vbodi morajo segati do dna modela, razporejeni pa morajo biti po celi potici.
- Potico postavi na rešetko v ogreto pečico in jo peci najprej 45 minut pri 180 °C, nato pa še 20-25 minut pri 160 °C.
- Če se bo začela na vrhu žgati, jo pokrij z aluminijasto folijo.
- Po peki naj potica počiva v pekaču 5 minut, nakar jo zvrneš na mrežico, kjer naj se pokrita ohladi.
- Pred postrežbo potico posuj s sladkorjem v prahu.