Pita z grškim jogurtom in borovnicami
Napitaj se dobrega
Kot je določenim sladicam v lepi navadi, se pod krhko zunanjostjo običajno skriva mehka in sočna sredica.
Tale pita spada naravnost v to kategorijo, saj pod slastnim oklepom varuje nadvse sočno kremo iz grškega jogurta in kisle smetane, za drzno poživitev pa poskrbijo navihane ameriške borovnice.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Naročnik recepta je Dr. Oetker.
Recept
Krhko testo:
400 g pšenične bele moke
220 g hladnega masla
150 g sladkorja
1 vrečka Dr. Oetker vanilijevega sladkorja
1 vrečka Dr. Oetker pecilnega praška
4 rumenjaki
1 ščepec soli
Nadev:
700 g grškega jogurta
250 g kisle smetane
2 vrečki Dr. Oetker vanilijevega pudinga
2 vrečki Dr. Oetker vanilijevega sladkorja
170 g sladkorja
1 vrečka Dr. Oetker Finesse limonine lupinice
4 beljaki
Za povrh:
200 g svežih ameriških borovnic
Navedene sestavine so namenjene pekaču s premerom 26 cm. Če uporabljaš pekač drugačne velikosti ali oblike, lahko sestavine preračunaš s priročnim Tortopretvornikom.
Postopek
Video
Pripravo si lahko ogledaš tudi v pričujočem videu:
Krhko testo:
- Vse sestavine za testo stresi v posodo in jih temelijto premešaj – priporočava uporabo kuhinjskega robota.
- Zmes stisni v kepo, od nje pa odstrani eno četrtino in jo zavij v prozorno folijo in postavi v hladilnik.
- V dno pekača s snemljivim obodom vpni list papirja za peko, robove pa radodarno premaži z maslom.
- Od preostalih tričetrt testa trgaj koščke in jih potisni ob dno in stene pekača.
- Pazi, da so tako dno kot stene enakomerno debeli – stranski rob naj sega do vrha pekača.
- Testo v pekaču pogladi s hrbtno stranjo žlice.
- Pekač s testom postavi v hladilnik za 20 minut.
Nadev in peka:
- Pečico segrej na 180 ºC.
- Beljake stepi v čvrst sneg.
- Ostale sestavine nameči in stresi v posodo in jih zmešaj.
- V kremo s spatulo postopoma vmešaj še sneg iz beljakov.
- Kremo vlij v pekač s testom in jo poravnaj s hrbtno stranjo žlice.
- Po vrhu mase razporedi ameriške borovnice.
- Pograbi ohlajeno četrtino krhkega testa in ga naribaj po celi površini pite.
- Pito peci 60-70 minut pri 180 ºC.