Piškoti iz ponve
Pečica pa naj se muža
Zadnje čase je pečica še posebej muhasta – tokrat se je odločila, da si vzame premor pred masovno decembrsko peko. Vse lepo in prav, a kaj ko te čaka peka cele gore piškotov, ki morajo pričakati Miklavža.
Ker pečice nikakor ne moreš prepričati v sodelovanje, se z obupanim moledovanjem obrneš na šporget. Ta je vedno židane volje in je povsem pripravljen žgati na polno.
Brž izkoristi priložnost in vanilijeve piškote speci kar v ponvi. Zaradi nežne hrustljavosti in izjemnega okusa ne bo nihče posumil, da niso pečice niti od daleč videli.
Sestavine za 30 piškotkov:
180 g masla
200 g sladkorja v prahu
1 jajce
130 g pšenične bele moke
1/2 žličke pecilnega praška
1 žlička vanilijeve esence
Za okrasitev potrebuješ:
50 g temne čokolade
50 g masla
kandirane pomaranče
Postopek:
Maslo sobne temperature pošpricaj z vanilijevo esenco in nanj stresi sladkor, nato pa zmiksaj do kremnega.
V zmes ubije jajce in jo prešerno mlati naprej. Vmešaj še mešanico moke in pecilnega praška, nakar dobiš kompaktno testo. Tega za vsaj pol ure skrij v hladilnik.
Testo razvaljaj do debeline 0,5 cm in iz njega z modelčki izreži bodoče piškotke. Ker morajo biti pred peko res hladni, jih pospravi nazaj v hladilnik.
Na nizki stopnji kuhalne plošče (nekje na tretjini moči) dodobra segrej večjo ponev in ujemajočo pokrovko.
V ponev nameči prvo rundo piškotov in jih pokrite peci tri minute na eni ter dve minuti na drugi strani. Stremeti moraš k lepi zlatorumeni zapečenosti.
Pri obračanju velja previdnost, saj je testo rahlo in krhko. Priporočava uporabo vilice, ki jo previdno vtakneš pod piškot, dvigneš in samozavestno zvrneš na glavo. Če se ti kateri piškot ponesreči, dokaze hitro pospravi v usta.
S kuhinjskimi brisačkami med posameznimi serijami vsakič obriši ponev, da v njej ne ostane kakšna drobtina, ki bi se veselo zažgala.
Za piškotni okras nad vodno kopeljo raztopi maslo in temno čokolado, s tem pa nato pošpricaj piškote. Po njih le še potresi kocke kandirane pomaranče in so pripravljeni za naval sladkosnedcev!
V ponvi pečeni piškoti so prava poslastica in se praktično ne razlikujejo od tistih, ki se sončijo v pečici. Veselo zaglodaj v nežne, a hrustljave vanilijeve piškote, pečica pa naj se zaradi ljubosumja razkuri na 300 ºC.
Piškotni tek!
Hudo dobr:)