Praznični jabolčni tart
Za praznični nizki štart speci jabolčni tart
V kratkem bomo zakorakali v obenem sproščen in kaotičen praznični december. Da je božično vzdušje pred vrati, se spodobi na široko naznaniti. Ne govoriva o inštalaciji luči pred domom, ki ponoči drži pokonci celo sosesko, temveč o prijetni praznični aromi po cimetu, ki veje iz tvoje kuhinje.
Do tega učinka lahko na enostaven in hiter način prideš s pripravo jabolčnega tarta. Bohoti se s hrustljavim krhkim testom ter s sočnim in bogatim nadevom iz jabolk.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Naročnik oglasa: Dr. Oetker d.o.o.
Recept
Testo:
200 g moke
0,5 žličke soli
40 g sladkorja
2 vrečki Dr. Oetker vanilin sladkorja
170 g hladnega masla
60 ml hladne vode
Nadev:
3 večja jabolka
100 g sladkorja
1 žlička Dr. Oetker vanilijeve arome
1 žlička cimeta
2 žlici stopljenega masla
2 ščepca soli
Ostalo:
1 jajce
3 žlice mleka
1 žlica sladkor
Postopek
Testo:
- V posodo multipraktika stresi 200 g moke, pol žličke soli, 40 g sladkorja, 2 vrečki vanilin sladkorja, 170 g hladnega masla in 60 ml hladne vode.
- Vse skupaj dobro zmiksaj, nato pa stisni v kepo.
- Kepo testa zavij v prozorno folijo, nato pa jo postavi v hladilnik za 20 minut.
Jabolka:
- Jabolka olupi, razčetveri in izreži peščišča.
- Na mandolino jih nareži na tanke rezine.
- V posodo stresi narezana jabolka in dodaj 100 g sladkorja, žličko vanilijeve arome, žličko cimeta, 2 žlici stopljenega masla in 2 ščepca soli.
- Vse skupaj dobro premešaj.
Priprava testa:
- Testo položi na peki papir in ga okroglo razvaljaj do tankega
- Razvaljano testo z nožem obreži v lep krog.
- Obreznine združi v kepo in jih razvaljaj na dobro pomokani površini.
- S poljubnim modelčkom za piškote iz testa izreži piškote.
Nadev in peka:
- Pečico segrej na 180 ºC.
- Po sredini kroga testa razporedi jabolka, nato zavihaj robove testa navznoter čez jabolka.
- Po vrhu tarta razporedi izrezane piškotke.
- Jajce in tri žlice mleka razžvrkljaj in premaži po testu in piškotkih.
- Po vsem skupaj enakomerno posuj 1 žlico sladkorja.
- Peki papir s tartom prenesi na pladenj za peko.
- Tart peci 55 – 65 minut pri 180 ºC, da je povsem pečen.
- Če se med peko začne pri vrhu že skoraj žgati, ga pokrij s aluminijasto folijo.