Bananine rezine z arašidovo kremo
Aromatični grižljajčki
Zdaj že golobi grulijo, da sta banana in arašid aromatično odličen par, čokolada pa zaključi ta bombastičen trio.
Tako banana kot arašid hranita veliki skrivnosti: prva botanično spada pod jagode, drugi pa pod stročnice. Pred očitki zunanjega sveta sta se zatekla v sočno rezino, sestavljeno iz rahlega bananinega biskvita, polne arašidove kreme, pokrita sta pa s čokoladno oddejo.
Biskvit iz podolgovatih rumenih jagod v sebi skriva:
2 jajci
1 žlica naravnega sladila SugarSweet 1:2 (ali dve žlici sladkorja)
3 (pre)zrele banane
30 g masla
1 žličko pecilnega praška
200 g mletih mandljev
1 žličko arome vanilije
V kremi iz podzemnih stročnic je moč najti
500 g mascarpone sirčka
2,5 dl sladke smetane
3 žlice neslanega arašidovega masla
pol vrečke želatine fix
2 žlici naravnega sladila SugarSweet 1:2 (ali 4 žlice sladkorja)
Čokoladni preliv vsebuje le:
2,5 dl sladke smetane
85 g temne čokolade (Cavalier Dark s stevio in 85 % kakava)0
Biskvit
Današnji recept je nadvse preprost in prijetno zabaven, zato je kot nalašč za sproščanje po zoprnemu dnevu.
Razbij jajci in ju skupaj s sladkorjem (ali SugarSweet sladilom) penasto namlati. Zakrinkane banane olupi in z vilico dobro pretlači, nato jih v družbi vanilijeve arome in masla vrzi k jajcem. V posodici zmešaj mlete mandlje in pecilni prašek, nakar jih vsuješ v bananino maso in dobro premešaš.
V pekač z visokim robom porini papir za peko in vlij ter razporedi bananasto maso.
Svojo vročo kuhinjsko prijateljico navij na 180 stopinj, nato ji za 30 minut zaupaj pekač. Ko ti ga nehote vrne, ga pusti pri miru, da se biskvit ohladi.
Krema
V eni posodi električno stepi smetano do čvrstega, v drugi pa zmešaj mascarpone s tremi žlicami arašidovega masla. Sestavine se med seboj nadvse rade družijo, zato smetano brž nežno vmešaj k arašidovi zmesi. Vtresi pol vrečke želatine fix in premešaj, na koncu pa še vsuj sladkor v prahu (ali SugarSweet sladilo).
Arašidovo kremo premaži čez bananin biskvit in zazdi se ti, da iz pekača slišiš veselo vriskanje ob njunem snidenju.
Postopek za čokoladni preliv je verjetno že vžgan v kulinarični center tvojih možganov – smetano segrej skoraj do vrenja, nakar jo preliješ čez čokolado in mešaš do žametne luže.
Čokolado prelij čez arašidovo kremo, nato je na vrsti čakanje.
Po kratkem valjanju po hladilniku, lahko vsebino pekača mirne volje narežeš na rezine. Za malce boljši izgled jih posuj z mletimi mandlji.
Te kocke, natlačene s stročnicami, jagodami in prelite s čokolado, so se izkazale s preklemano okusno kombinacijo okusov.
Živjo! 🙂
Odličen recept, danes ga bom preizkusila in že komaj čakam sladkanje :))
Jaz bi samo zamenjala želatino z agar-agarjem, a mi znate povedati, koliko bi ga dala, v tem primeru? Hvala 🙂
Zdravo Urška!
Misliva da bi bilo dovolj malo več kot pol čajne žličke agar agarja. Prijetno sladkanje ti želiva:) lp, Midva
Pozdravljeni, ravno sem poskušala recept in je med sestavinami za biskvit omenjeno tudi maslo, ki ga potem v navodilih za pripravo ne najdem. Je vseeno za v maso ali samo za namastitev pekača?
Eva, povsem prav imaš – v postopku priprave biskvita bi moralo biti navedeno tudi maslo, vendar ni! Za to kriviva spletnega tiskarskega škrata, katerega sva že ujela in mu odvzela ukradene črke.
Popravek sva hitro vrinila v tekst, kamor spada.
Hvala za namig!
Zdravo! Zanima me, ali mislite, da bi se recept obnesel tudi za okroglo tortico ali bi bil presuh? 🙂
Zdravo Klaudija!
Seveda bi šlo tudi z okroglo tortico, in nič nebi bilo presuho. Lp, Midva:)
Super recept-moja najljubša kombinacija! 🙂 Ker pa sem to pripravljala za jutrišnje kosilo pri tašči, je seveda nekaj moglo it narobe 😛 Mascarpone mi je postal grudast :((( Že ko sem zmešala mascarpone z arašidovimmaslom je dobil izgled skute. Mešala sem z mikserjem, je bilo to narobe? Sem se pol mantrala in ga pretlačila s paličnim (po moje je nastalo kar maslo 😛 ) in je tekstura bila spet gladka. Za silo bo 😉
Kljub temu pa bi rada vedela, kje sem ga polomila oz. če se je še komu to zgodilo.
Hvala vama, res sta super! 🙂
Živijo, ni videti, da bi ga kje polomila. Morda je bil mascarpone prehladen, ali pa je bil problem v arašidovem maslu. Morda pa je ravno mešanje z mikserjem pripomoglo k temu.
Upava, da je se je pri tašči sladica izkazala 🙂
In hvala za pohvale!
LP, Midva 🙂
Živjo.
Sliši se super recept! Vendar pa s slikic ne morem točno razbrati.. V približno kako velik pekač se dela to pecivo?
Petra,
pekač je bil velik približno 28×20 cm.
LP, Midva
Super recept, če ti je všeč peanut butter. Bananin biskvit je samo pika na i.
Sem pa dala pri prelivu več čokolade, dručage je bila preveč tekoča. In pa še enkrat več arašidovega masla 🙂