Solata z radičem, hruško in orehi
Bogat jesenski arsenal na krožniku
Nekatere solatke so nežnih okusov in služijo kot osvežilen obhrust poleg glavne jedi. Tale jesenski krožnik zagotovo ne spada med njih. Na njem hruška nudi kontrast grenkemu radiču, orehi poskrbijo za sezonsko hrustljavost, vse skupaj pa je močno obogateno s prelivom na osnovi bučnega olja, balzamičnega kisa in medu.
Taka solata se odlično poda poleg podobno klenega kosila, brez težav pa prevzame tudi vlogo glavne jedi.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Recept je nastal za revijo Odprta kuhinja.
Recept
Solata:
1 manjša glava radiča
2 pesti orehovih jedrc
1 hruška
Preliv:
3 žlice bučnega olja
2 žlici belega balzamičnega kisa
1 šalotka
1 žlička medu
1 žlička gorčice
2 ščepca soli
Postopek
Priprava:
- Sestavine za preliv natlačimo v sekljalnik in jih pošteno zmiksamo.
- Hruško razpolovimo in iz nje odstranimo peščišče.
- Narežemo jo na 2-3 mm tanke rezine, za kar je priporočljivo uporabiti mandolino.
- Radič operemo in osušimo, nakar ga natrgamo in razporedimo po krožniku.
- Po radiču razporedimo hruškove rezine in potresemo orehe.
- Po solati pošpricamo še drzen preliv.