Zelenjavna juha s skutnimi žličniki s peteršiljem

Tale juha se poje ravno tako vroča, kot se skuha

 

Je že res, da se je težko upreti bogatim in pregrešnim jedem, kot so burgerji, pice in zrezki, a le redkokaj ti tako instantno polepša dan kot konkretna zelenjavna župa.


Če ti bogat okus te odlične zelenjavne juhe ni dovolj, da si je naliješ celo vedro, naj ti poveva, da vsebuje izjemne žličnike s peteršiljem, ki jih v Guinessovi knjigi rekordov najdeš pod rubriko ‘Najrahlejši skuhančki na svetu’. Pograbi šeflo in se pocrkljaj.


Sponzor recepta je Mercator in klik na sestavino te odpelje naravnost do izdelka, ki sva ga uporabila.

Prijuhaj si:
pol glave cvetače
pol glave brokolija
2 korenčka
1 čebulo
1 bučko
2,5 dl paradižnikove mezge
timijan
sol
poper
sladka paprika v prahu
česen v prahu
3 žlice oljčnega olja

Za žličnike si nagrabi:
1 jajce
1 zvrhana žlica skute
1 žlica kisle smetane
4-5 žlic polnozrnate pirine moke
šopek svežega peteršilja
sol

Vso zelenjavo najprej pridno operi. Korenček nareži na kolutke, brokoli in cvetačo pa na majhne cvetke. Vrzi jih v lonec in zalij z vodo do vrha zelenjave. Dodaj sol, poper, timijan in česen v prahu in lonec pristavi na ogenj. Čebulo na grobo nasekljaj, bučko pa nareži na kocke. Popraži ju na oljčnem olju in ko se bučka zmehča, dodaj žličko sladke paprike v prahu in praži še nekaj trenutkov.


Popražene bučke vrzi v sekljalnik in iz njih ob krutem hihitanju v nekaj trenutkih ustvari bučkin pire. Ko je zelenjava v kastroli že skoraj kuhana, dodaj paradižnikovo mezgo in premešaj. Zdaj pa končno vmešaj še bučkin pire, ki bo župco zgostil in tako veselo nadomestil podmet. Dosoli po okusu.


Pravo piko na j pa v juhi predstavljajo že ilegalno nežni žličniki, za katere moraš najprej zmešati jajce z zvrhano žlico skute in žlico kisle smetane. Nasekljaj šopek svežega peteršilja in ga skupaj s ščepcem soli primešaj k masi. Na koncu vmešaj 4-5 žlic polnozrnate pirine moke in na vrsti je tečaj žličništva. Pograbi dve žlici, nato z eno zajemi malo mase, z drugo pa jo frcni v juho. Vsake toliko žlici pomoči v juho, da se masa med oblikovanjem ne prilepi nanju.


Ko se znebiš vse mase, moraš le še pridno počakati, da priplavajo vsi žličniki na površje in Tjašina najljubša čorba je nared!


Jušni tek!

15 comments

  1. Simona says:

    Zivjo. A bo vseeno vredu, ce polnozrnato pirino moko zamenjam z navadno belo? In pa koliko casa priblizno se kuha vse skupaj? Hvala in lp.

    • midva says:

      Zdravo Simona!

      Seveda bo vredu. Čas kuhanja juhce je približno pol urce (žličniki v njej so skuhani v 2,3 minutkah). Lp, Midva:)

  2. Anja says:

    Pozdravljeni,
    kar sline se mi cedijo ob pogledu na fotografije te juhe… Imam pa vprašanje, glede žličnikov, če bi se dali narediti brez skute? Bi jo lahko s čim nadomestila? (ostali člani družine namreč skute ne marajo). Hvala za odgovor in vse dobro vama želim. Lp, Anja

    • midva says:

      Zdravo Anja!

      Seveda midva če nimava skute pri roki dava kislo smetano ali jogurt. V obeh primerih so žličniki noro okusni. Lp, Midva:)

  3. Maja says:

    Ta juhca je pa tako dobra, da je težko z besedami opisat in jo dovolj prehvalit. Že po sestavinah sem vedela, da nam je pisana na kožo , po kuhi pa je navdušenje še večje. Tudi triletna hči jo je zmazala z velikim veseljem , gratinirane palačinke pa čakajo v pečici, da bo kaj prostora zanje😀. Velika hvala in pohvala za tole juhco. Maja

Leave a Reply