Pisana solata z lososom, zavitim v slanino
Slastni duo se valja po načičkani solati
Kdo bi si mislil, da se lahko losos in slanina tako dobro ujameta? Očitno sta popoln par, saj sta se objeta in slastna veselo podala v tropski solatni pragozd.
Kot člana kulinaričnega kluba KuhaM, katerega upravlja Mercator, sva ta recept izdelala za projekt ‘5 na dan’ – vključiti sva morala pet vrst sveže zelenjave ali sadja.
V presneto kratkem času lahko pripraviš osvežilno džunglo iz treh solat in mlade čebule, katero krasijo mango, pomaranča in avokado, po njej pa skakljajo popečeni trakovi lososa, zaviti v slanino.
Pisana druščina sestoji iz:
300 g lososa
rezine pečene mesne slanine
špinače
berivke
motovilca
1/2 manga
1 manjše pomaranče
1/2 avokada
1 mlade čebule
2 strokov česna
suhega peteršilja
1/4 limone
olivnega olja
Željeno količino solate nameči vkup in jo operi.
Brž se loti sadja – mango, avokado in pomarančo olupi in jih nareži na koščke ali krhlje. Mlado čebulo nareži na koleščke, iz sesekljanega česna, soka pol limone in 3 žlic olivnega olja pa pripravi svež preliv. Posoli ga.
Da se bo imel kje slastni losos sploh valjati, združi solate ter narezano sadje in čebulo v prelestno solatno posteljico.
Lososovemu fileju odstrani kožo in ga nareži na enakomerne trakove. Te ovij v rezine slanine in jih z navdušenjem položi v vročo ponev, v kateri se sprehajata dve žlici olivnega olja.
Vsak slaninasto-lososev zavitek peci na vseh štirih straneh po približno eno minuto.
Sveže pečenemu lososu se je praktično nemogoče upreti, zato ga hitro zalučaj na solato, v katero zagrizeš brez oklevanja.
Predrzen preliv lepo dopolni že tako ranolike okuse in kontrastne teksture.
Ko tako hrustaš, čmokaš in prešerno prežvekuješ, pozabiš na vse skrbi.