Polpeti iz skute, pora in ječmenovih kosmičev
Majhni hranilni potlačenčki
Prazniki so mimo, ti pa se počutiš natlačeno kot šunka v testu in okroglo kot pirh?
Pridruži se nama pri prijetno lahkem, a vseeno hranilnem obroku – polpetkom iz pora, skute in ječmenovih kosmičev ob osvežilni paradižnikovi solati z jogurtom.
V polpetih se skriva:
130 g ječmenovih kosmičev
100 g skute
1 por
1 manjša čebula
1 žlička česna v prahu
sol
poper
Sveža solata vsebuje:
češnjev paradižnik
jogurt
peteršilj
sol
80 g ječmenovih kosmičev stresi v posodo in prilij ravno toliko vode, da jih prekriješ. Kuhaj jih, dokler kosmiči ne posrkajo vse vode in se prelevijo v gosto maso.
Kot zanimivost: tekmovalci na antičnih olimpijskih igrah so jedli por kot poživilo, v Indiji pa so ga uporabljali v ayurvedski medicini kot zdravilo za srce in kot antiseptik.
Z največjim nožem, kar jih premore tvoja kuhinja, nasekljaj por in čebulo, pri tem pa poskusi obdržati vse prste.
Nasekljano zelenjavo nameči v vok, v katerem jo praži, dokler se ne zmehča in voda izpari.
Preostalih 50 g kosmičev temeljito zmelji v sebi ljubemu mlinčku.
Zavihaj predpasnik in si oprtaj rokave, saj je na sporedu polpetarstvo!
Zelenjavo iz voka zmešaj s skuto, pokuhanimi kosmiči in 20 grami mletih kosmičev. Mešanico začini s soljo, poprom in žličko česna v prahu.
Naslednja postaja na polpetni liniji je oblikovanje. Najprej preostalih 30 g mletih kosmičev vtresi v posodico, nato z rokama oblikuj poleptke, jih povaljaj v mletih kosmičih ter zlagaj na pekač, prekrit s papirjem za peko. Mesto na papirju, kamor položiš posamezen polpetek, poprej s čopičem narahlo premaži z oljem.
Staro prijateljico pečico navij na 200 stopinj. Pekač s polpetki postavi vanjo in jih 15 minut peci na eni strani, nato jih obrni in jim privošči vnovičnih 15 minut.
Priprava solate je nadvse preprosta: operi in razpolovi češnjeve paradižnike, nameči jih v posodico, prelij z jogurtom in potresi s sesekljanim peteršiljem ter soljo.
Na tebi je le, da vase pospraviš prikuhano kosilce/malico, ki ti ne bo pobralo vse energije po zaužitju.
Polpetek zagrabi kar z roko in si prihrustaj nasmešel na obraz.
Dober tek!
Živijo! Sem naredila polpete in so bili zelo dobri. Čestitam za slog pisanja, je zelo zanimiv in zabaven. 🙂
Hvala, Tadeja!
Veseli naju, da ti je teknilo tako skuhano kot napisano 🙂
Pozdravljena! Zanima me, če bi bilo s čim možno zamenjati skuto? Da bi bil še vedno enako lahek obrok? Hvala za odgovor!
P.S. obožujem vajine recepte 🙂
Živijo, Barbara!
Namesto skute lahko poskusiš z lahkimi različicami kremnih namazov (Philadelphia, ABC).
P.S. Hvala! 😉