Čokočino torta
Skodelica torte ali kos kapučina?
Kava se v sladicah odlično počuti, kar dokazuje italijanski starosta tiramisu. Ker pa kofe svoje mesto v tortah najde zelo redko, sva se odločila, da skuhava torto čokoladni kapučino – čokočino!
Ravno od tiramisuja si je ta tortica sposodila temelje – namočene savoiardi piškote, ki pa so skriti pod nežno čokoladno kremo. Kot pri pravem kapučinu se na vrhu te torte znajde puhasta kapučino krema, s svojo grenkobo pa celo paleto okusov zapolni še grenki kakav.
Najpomembnejša sestavina pri čokoladnih tortah je seveda čokolada in pri njej ne smemo ubirati nikakršnjih bližnjic. Midva že nekaj časa prisegava na BAM čokolado proizvajalca Barry Callebaut, ki jo je moč kupiti v spletni trgovini Mojačokolada.si.
Odkar ustvarjava z BAM čokolado, nisva imela nikakršnih težav pri njenem topljenju, okus pa sva ponesla na višjo raven.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Piškotna podlaga:
150 g savoiardi (baby) keksov
150 ml mleka
2 vrečki instant kapučina
Čokoladna krema:
250 g mlečne čokolade BAM
4 listi želatine
500 ml smetane za stepanje
250 g mascarpone sira
Kapučino krema:
350 ml smetane za stepanje
1 vrečka kremfixa
1 žlica sladkorja v prahu
2 vrečki instant kapučina
Naštete sestavine so namenjene torti s premerom 20-22 cm. Če uporabljaš pekač drugačne velikosti ali oblike, lahko sestavine preračunaš s priročnim Tortopretvornikom.
S klikom na sestavino odsurfaš v spletno trgovino Mojačokolada.si, ker pa sva tako navdušena nad čokoladami, sva ti uredila 10 % popust ob nakupu s kodo MIDVA10!
Postopek
Piškotna podlaga:
- V obroču za torte ali tortnem pekaču razporedi savoiardi kekse tako, da ležijo na boku. Tesno se morajo prilegati eden ob drugemu, luknje pa zakrpaj z nalomljenimi keksi.
- Mleko segrej in v njemu raztopi mešanico za instant kapučino.
- Enakomerno ga prelij čez plast keksov, da se ti napijejo kot pri tiramisuju.
Čokoladna krema:
- 400 ml smetane stepi do čvrstega.
- Preostalih 100 ml smetane zlij v kozico in dodaj priročne kapljice BAM mlečne čokolade. Mešaj, da se čokolada popolnoma raztopi.
- Želatino namoči v hladni vodi in počakaj, da nabrekne. Ožemi jo in vrzi v kozico s čokolado. Pristavi jo na srednji ogenj in pozorno mešaj, da se želatina popolnoma raztopi.
- Čokoladno zmes ohladi do mlačnega in jo z mikserjem primešaj k maskarpone siru.
- Na koncu v kremo s spatulo nežno vmešaš še stepeno smetano.
- Kremo prelij čez plast keksov, nastajajočo tortico pa postavi v hladilnik, da se krema strdi.
Kapučino krema:
- V sladko smetano stresi sladkor v prahu, instant kapučino in kremfix.
- Vse skupaj intenzivno zmiksaj do goste kreme.
- Kremo stlači v dresirno vrečko in jo s poljubnim nastavkom pobrizgaj po vrhu čokoladne kreme.
Povsem na vrh pa spada še presejan grenki kakav.
Zakaj ne bi dneva začeli z drugačno obliko kavice?
Ne pozabi, več o najinih kulinaričnih podvigih si lahko ogledaš na Tjašinem Instagram profilu: KLIK!
Pozdravljena!
Imam vprašanje glede vajine Čokočino torte. Zanima me ali bi lahko mogoče namesto kapučin uporabila kakšen kvaliteten kakav?
Super recepte imata.
Lep pozdrav
Lea Ovidoni
Lea,
lahko uporabiš kakav, le pazi pri doziranju, da ne bo premočna 😉