Orehove rožice
Prve znanilke pomladi
Da ne bomo za pusta vedno le cvrli, dajmo še pečici nekaj za početi! Puhaste rožice s sočnim orehovim polnilom so pravšnja naloga zanjo.
Krofi in ostala ocvrtija si lahko tokrat malce odpočijejo, naj rožice zasijejo!
Video
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Naročnik oglasa: Dr. Oetker d.o.o.
Recept
Testo:
500 g bele pšenične moke
80 g sladkorja
1 vrečka vanilin sladkorja
1 vrečka suhega kvasa
40 g olja
40 g stopljenega masla
1 jajce
lupinica 1 limone
1 ščepec soli
250 ml toplega mleka
Nadev:
130 g mletih orehov
65 ml vrele sladke smetane
1,5 žlice ruma
80 g sladkorja
Premaz:
1 jajce
2 žlici mleka
Postopek
Testo:
- V posodo vsuj moko in dodaj suhi kvas, sladkor, jajce, limonino lupinico, stopljeno maslo in olje.
- Prilij toplo mleko in vse skupaj zmešaj in pregneti v voljno in prožno testo, ki se ne lepi na roke.
- Testo naj v pokriti posodi vzhaja 1 uro, da se njegova prostornina podvoji.
Nadev:
- Skupaj zmešaj mlete orehe, vrelo sladko smetano, sladkor, vanilin sladkor in rum, da dobiš mazljivo zmes.
Oblikovanje in peka:
- Od testa odščipni kose, težke približno 40–50 g in jih oblikuj v kroglice.
- V času oblikovanja kroglic se bo gluten v njih sprostil za lažje oblikovanje, vmes pa jih pokrij s krpo.
- Kroglico splošči in jo z valjarjem in prsti oblikuj v krogec.
- Z nožem v krogec zareži štiri črte, ki segajo od roba pa ne povsem do centra. Med črtami naj bo pravi kot (kot kazalec na uri, ki kaže na 3, 6, 9 in 12).
- Na sredino krogca postavi žličko nadeva, zavihke testa pa tesno zavij okoli nadeva, da dobiš zaprto rožico.
- Rožice razporedi po pekaču s peki papirjem in jih pokrij za 30 minut.
- Premaži jih z mešanico jajca in dveh žlic mleka.
- Peci jih 15–20 minut pri 180 ºC.
- Po peki naj se malce ohladijo, nato jih posuj s sladkorjem v prahu.