Spekulas torta s hruškami
Spektakulas!
Kar se naju tiče, mora imeti vsaka zgodba o praznični požrtiji srečen konec – v obliki torte, seveda.
Tokratna torta ne najeda s peko ali s komplicirano pripravo, saj usmeri vse svoje moči v sladki napad na brbončice z značilno praznično aromo, ki sliši na ime spekulas. Gre za krdelo začimb, ki bi se namesto v torti ali piškotih lahko brez težav znašlo tudi v kuhančku.
Kompleksnost okusov v piškotnem dnu in kremi pa spravi v red plast ravno prav osvežilnega hruškovega želeja.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Recept je nastal za revijo Odprta kuhinja.
Recept
Piškotno dno:
180 g spekulas piškotov
90 g stopljenega masla
Krema:
500 g maskarpone sira
1 vrečka vanilijevega pudinga
300 ml mleka
2-3 žlice sladkorja v prahu
300 ml sladke smetane
6 listov želatine
200 g grobo nalomljenih spekulas piškotov
Hruškov žele:
5 hrušk
1-2 žlici sladkorja v prahu
4 listi želatine
Te količine so namenjene torti s premerom 20 cm. Če uporabljaš pekač drugačne velikosti ali oblike, lahko sestavine preračunaš s priročnim Tortopretvornikom.
Postopek
Tortni model:
- Model za torto pripravimo tako, da na podlago za torte postavimo nastavljivi obroč za torte. Tega nastavimo na 20 cm, po notranji strani pa nanesemo acetatno folijo.
Piškotno dno:
- Spekulas piškote fino zdrobimo ali zmeljemo, nato jih zmešamo s stopljenim maslom.
- Piškotno zmes stresemo v tortni model in jo potlačimo ob dno in poravnamo.
Krema:
- V skodelici zmešamo 100 ml mleka in eno vrečko vanilijevega pudinga.
- Preostalih 200 ml mleka zavremo v kozici.
- V vrelo mleko zlijemo pudingovo zmes.
- Z metlico mešamo, da se puding zgosti.
- Kozico odstavimo, puding pa testno pokrijemo s prozorno folijo za živila.
- Puding naj se ohladi na sobno temperaturo.
- Sladko smetano premlatimo v stepeno smetano.
- Liste želatine namočimo v hladni vodi in počakamo, da se napojijo.
- Ožamemo jih in vržemo v kozico, nato pa segrevamo, da se želatina povsem stopi.
- Puding prenesemo v večjo posodo in ga električno premešamo v kremo.
- Dodamo maskarpone ter sladkor po okusu in ponovno premešamo.
- Prilijemo stopljeno želatino in dobro premešamo, nato s spatulo nežno vmešamo še stepeno smetano.
- Povsem na koncu v kremo s spatulo vmešamo še grobo nalomljene spekulas piškote.
- Kremo nanesemo v tortni model in jo poravnamo ter pogladimo.
- Model postavimo v hladilnik, da se krema strdi.
Hruškov žele:
- Hruške olupimo in jim odstranimo peščišča.
- Narežemo jih na kocke in jih skupaj s sladkorjem v prahu vržemo v kozico in pristavimo nad ogenj.
- Kuhamo jih, da se povsem zmehčajo, nakar jih s paličnim mešalnikom fino spasiramo.
- Liste želatine namočimo v hladni vodi in počakamo, da se napojijo.
- Ožamemo jih in vržemo v kozico s hruškovo osnovo.
- Mešamo, da se želatina povsem stopi.
- Kozico odstavimo in pustimo, da se hruškova osnova malce ohladi.
- Prelijemo jo v tortni model na strjeno kremo.
- Torto postavimo v hladilnik za vsaj 6 ur, še raje pa kar čez noč.