Marmelada iz gozdnih sadežev
Gozdni namaz
Marmelada je nadvse enostavna, a genialna ideja – poljubno sadje skuhaj, ga po želji sladkaj in stlači v kozarce, kjer naj pridno čaka na kruh, rogljičke ali palačinke.
Da je marmelada prijetno čvrste teksture, lahko uporabimo pektin, želatino ali želirni sladkor. Pri Kotányi pa so naštetim načinom dodali novega – Jam Fix z agar agarjem.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Naročnik recepta je Kotányi.
Recept
Sestavine:
500 g sladkorja
1 kg zamrznjenih gozdnih sadežev
1 vrečka Kotányi Jam Fix Gozdni sadeži
Postopek
Sterilizacija kozarcev za vlaganje:
- Kozarce za vlaganje umij in osuši, nato pa jih za 20 minut zapri v pečico, segreto na 100 °C.
Marmelada:
- V pisker stresi zamrznjene gozdne sadeže in jih zasuj s sladkorjem in Jam Fixom.
- Kastrolo pristavi nad ogenj in jo segrevaj, dokler njena vsebina ne zavre.
- Ogenj zmanjšaj, marmelado pa kuhaj še dodatnih 5 minut.
- S paličnim mešalnikom sadje spasiraj do želene konsistence.
- V kozarce vlij še vročo marmelado, nato jim privijači pokrovčke in jih pokrij s kuhinjsko krpo.
- Tako naj se marmelada v kozarcih na sobni temperaturi počasi ohlaja en dan.