Mandarinin cheesecake brez peke
Le še okroglih 20 te loči od božiča!
Miklavž je pred dnevi že opravil svoj obdarovalni obhod, tekom katerega nas je zasul s sadjem in sladkarijami. Če te letos ni okoli spremljala res ekstra porednost, potem je dobrodušni mož tudi tebi podtaknil goro mandarin.
Ravno prav, ker so mandarine ključna sladko-kisla sestavina tega sočnega in kremnega cheesecake-a. V obliki želejaste plasti so namreč odličen kontrast kremi nežnega okusa, piškotno dno iz dišečih spekulas piškotov pa torti prilepi še praznično noto.
Ker gre za svež cheesecake, ta tortica ne potrebuje peke, kar je kot nalašč za vse, ki se jim ne ljubi ubadati z arogantno pečico.
Če ne prisegaš na mandarine, imava zate cel kup različnih cheesecake tortic: tako z belo čokolado in pasijonko, eno z borovnicami, pa tudi z grozdjem in celo zimski cheesecake ‘Snežna kraljica’!
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Piškotno dno:
200 g spekulas piškotov
100 g masla
Krema:
250 ml sladke smetane za stepanje
500 g maskarpone sira
250 g pasirane skute
1 vrečka pomarančnega sladkorja
2 zvrhani žlici sladkorja v prahu
6 listov želatine
Mandarinin preliv:
400 ml soka iz mandarin (cca. 10 mandarin)
5 listov želatine
1 žlica gustina (škroba)
sladkor po okusu
1 zvezdnati janež
1 cimetova palčka
Naštete sestavine so namenjene torti s premerom 22 cm. Če uporabljaš pekač drugačne velikosti ali oblike, lahko sestavine preračunaš s priročnim Tortopretvornikom.
Naročnik recepta je Mercator, s klikom na sestavino pa odsurfaš v njihovo spletno trgovino.
Postopek
Piškotno dno:
- Maslo segrej, da se stopi.
- Spekulas piškote zdrobi do finega in jih zmešaj s stopljenim maslom.
- Tortni obroč postavi na kartonasti tortni podstavek, nato pa po dnu razporedi aromatično piškotno zmes. Potlači jo in poravnaj.
- Po notranji strani tortnega obroča namesti trak acetatne folije, da poskrbiš za lep rob torte.
Krema:
- Sladko smetano prebutaj do čvrstega.
- Maskarpone sir in skuto zmešaj z električnim mikserjem in dodaj pomarančni sladkor.
- Dodaj 1-2 žlici sladkorja v prahu, odvisno od želene sladkosti.
- Liste želatine namoči v hladni vodi in počakaj, da se napojijo. Ožemi jih in vrzi v kozico nad nizek ogenj. Segrevaj, da se vsa želatina popolnoma raztopi.
- Želatino z mikserjem primešaj k maskarpone siru in skuti.
- Na koncu s spatulo nežno primešaj še stepeno smetano.
- Dobljeno zmes nanesi na piškotno dno v tortni obroč. Nadebudno torto postavi v hladilnik, da se krema strdi.
Mandarinin preliv:
- Mandarine ožemi – skupno mora biti 400 ml soka.
- V kozarcu zmešaj dve žlici soka z 1 žlico gustina. Škrob bo poskrbel za prijetno teksturo mandarinine plasti, da pa preprečimo grudice, ga ne smemo vmešati neposredno v vročo tekočino.
- Preostal sok mandarin zlij v kozico, vanj pa zalučaj zvezdnati janež in palčko cimeta.
- Segrevaj do vretja, nato iz soka poberi začimbi.
- Sladkaj po okusu.
- V vroč sok z metlico primešaj zmes soka in gustina.
- Segrevaj in mešaj, da se mandarinina zmes zgosti.
- Liste želatine namoči v hladni vodi in počakaj, da se napojijo. Ožemi jih in vrzi v kozico z mandarino zmesjo. Nad nizkim ognjem mešaj, da se želatina popolnoma raztopi.
- Pusti, da se mandarinina lava malce ohladi, nato pa jo prelij po vrhu skutine kreme.
Torto postavi v hladilnik vsaj za 6 ur, še raje pa čez noč.
Torto okrasi s krhlji mandarine.
Odreži si kajlo mandarinine tortice in med sladkanjem sanjari o darilih, ki jih letos še utegneš fasati.
Mandarinin tek!
Ne pozabi, več o najinih kulinaričnih podvigih si lahko ogledaš na Tjašinem Instagram profilu: KLIK!
zivjo, zanima me kako dolgo lahko ta torta stoji v hladilniku? se mora pojesti čimprej, ali lahko počaka par dni?
lep pozdrav
Lidija,
odlična bo tudi tretji dan po pripravi 🙂
LP, midva
A lahko namesto mascarponeja uporabimo philadephio ali kaksen drug “cream cheese”?
D.,
lahko, ja. Brez problema.