Cheesecake z grozdjem
Sladke čičke čačke
Midva sva kar malce obsedena s sirovo tortico. Vedno iščeva izgovore, da se je lotiva in tokrat je bilo dovolj, da sva le zagledala kupček rdečega grozdja.
Grozdje sva brž predelala v grozdno osnovo, z njo pa pošteno obogatila in okrancljala že tako odlične cheesecake rezine s piškotnim dnom.
Sponzor recepta je Mercator in klik na sestavino te odpelje naravnost do izdelka, ki sva ga uporabila.
Piškotno dno tvori:
120 g masla
250 g maslenih keksov petit beurre
V grozdni osnovi se nahaja:
400 g rdečega grozdja
1 žlička gustina
2 žlici sladkorja
Glavnina torte sestoji iz:
100 g sladkorja
250 g pasirane skute
350 g Philadelphia sirčka
1 kisle smetane
200 g bele čokolade
2 jajc
Svoje morebitne frustracije znesi nad nič hudega slutečimi piškoti. Z mikserjem, sekljalnikom ali kladivom jih zdrobi na prafaktorje.
Drobtine prelij s stopljenim maslom, dobro zmešaj ter nanesi in pritisni ob dno pekača.
Pekač vrzi v pečico in mu privošči 5-minutni počitek pri ležernih 180 °C.
Grozdje in sladkor vrzi v kozico in kuhaj, dokler se grozdje ne razpusti. Spasiraj ga, dobljeno zmešnjavo pa zdrizni skozi cedilo. Obdrži le tekočino.
V dveh žlici vode vmešaj žličko gustina, to pa z metlico vmešaš v grozdno osnovo.
Skuto, Philadelphia sirček in sladkor zmešaj ter jim dodaj stopljeno belo čokolado, obe jajci in kislo smetano. Mešaj do homogene zmesi, ki jo preliješ čez piškotno dno.
Grozdno osnovo v pikicah nanesi na vrh zmesi, nato pa pograbi žličko in z njo iz teh pik povleci krožne krivulje po površini kreme. Žlička naj bo tvoj čopič, krema platno in grozdna osnova tvoja barva.
Ko je likovne ure konec in pred tabo ždi ena pisana packa, pograbi pekač in ga veselo postavi v pečico, ki se je tokrat odločila obratovati pri 160 °C.
Po 1 uri peke bo sicer cheesecake pečen, a na rezine se lahko vržeš šele potem, ko se tortica popolnoma ohladi v hladilniku.
S polnimi usti tortice pa že razmišljava o novem izgovoru za naslednjo.
Sesirjen tek!
Lahko grozdje zamenjamo z drugim sadjem? In katero bi potemtakem najbol pasal?
Seveda Patricija s katerimkoli sadjem. Midva ti priporočava da uporabiš zamrznjene jagode ali borovnice. Lp, Midva
Živjo! Ali tudi za jagode oziroma borovnice velja, da jih obdelamo po istem postopku kot sta vidva grozdje – in uporabimo samo tekočino?
Hvala!
Maja, borovnice pa segreješ in jih fajn spasiraš ter uporabiš kar to:)
Izgleda krasno in slastno. Kakšne dimenzije pekač sta uporabila?
Hvala vnaprej.
Pozdravljena Eva!
Dimenzija pekača je 30×21. Lp, Midva;)
Kakšne velikosti je pekač? 🙂
S svežim grozdjem je enak postopek?
Tako je, v receptu sva tudi midva uporabila sveže grozdje vendar ga je potrebno obvezno pokuhati da se lepo raypusti.
Živjo!
Bi bilo mogoče ta recept uporabiti za torto v okroglem modelu? Kakšno velikost bi priporočila?
Hvala za vse recepte, ideje in seveda hvala za odgovor:)
Seveda, lahko spečeš v pekaču za torto. Priporočava pekač velikosti fi26. Lp, Midva;)