Makova potica z marcipanom
Sladka umetnija
Ni praznika brez potice, kar pa še ne pomeni, da se moramo tradicionalnih receptov držati kot pijanec plota. Ta potica se tega načela drži na vseh koncih in krajih – v pravokoten pekač je stlačena zvito kot kača, poleg dokaj standardnega maka pa v nadevu vsebuje še drzen marcipan.
Če so ti nenavadne potice pri srcu, poglej najino pisano kepasto potico, mini piškotne potice, orehove potičke s cimetom ali pa kar torto potica.
V enem kosu pritegne ta potica na sredini praznične mize bore malo pogledov, le en rez pa je potreben, da ukrade sleherni dih – takrat na dan pogleda slastno polnilo, ki v sočnem testu riše abstraktno umetnost.
Midva pri pripravi te potice uporabiva kar celi mak, saj je nadev zaradi tega bolj sočen, marcipan pa pride bolj do izraza. Prav tako naju škrtanje maka pod zobmi ne moti. Brez težav pa lahko z manjšo spremembo v tem receptu namesto celega maka uporabimo mletega.
Testo:
520 g moke
2 jajci
200 ml mleka
50 g zmehčanega masla
1 vrečka suhega kvasa
80 g sladkorja
1 ščepec soli
Nadev:
400 g celega maka
400 ml mleka
250 g marcipana
100 g masla
170 g sladkorja
1 žlica ruma
2 jajci
2-3 žlice drobtin (le ob uporabi celega maka)
1-2 žlici kisle smetane (le ob uporabi mletega maka)
Midva sva za potico uporabila širok pravokoten pekač za kruh z dimenzijami 30x17x10 cm (D x Š x V).
Recept je nastal za revijo Odprta kuhinja.
Postopek
Testo:
- Za testo pripravimo kvasni nastavek – toplo mleko zmešamo z dvema žlicama sladkorja in kvasom, nato počakamo, da se zmešnjava dvigne.
- Dobljeni kvasni nastavek zmešamo z moko, jajci, preostalim sladkorjem, maslom in soljo.
- Mešanico sestavin zgnetemo v gladko testo. Delo bo najbolje opravil naš zvesti kuhinjski robot.
- Testo naj vzhaja v pokriti posodi na sobni temperaturi, dokler se njegova prostornina ne podvoji – približno 1 uro.
Nadev:
- V nadevu lahko uporabimo celi mak ali mletega. S celim bo nadev bolj sočen, a ker njega grizenje ne ustreza vsem, lahko uporabimo tudi mletega. V takem primeru izpustimo drobtine, po potrebi pa dodamo nekaj 1-2 žlici kisle smetane – če nadev ni dovolj mazljiv in se drobi.
- Mleko, maslo in sladkor segrejemo skoraj do vretja.
- Odstavimo in vmešamo obe jajci.
- Pristavimo nazaj na nizek ogenj in mešamo, da se zmes malce zgosti.
- Primešamo mleti mak, dodamo rum in kuhamo 3 minute.
- Nadev odstavimo, vanj primešamo drobtine in ga ohladimo.
- V ohlajen nadev nadrobimo marcipan.
Konstrukcija potice:
- Testo razvaljamo na tak način, da dobimo pravokotnik z razmerjem stranic približno 3:2. Razvaljamo ga povsem na tanko.
- Testo obrnemo tako, da imamo pred sabo daljšo stranico.
- Nadev namažemo skoraj po celi površini, od roba do roba, pri miru pustimo le nekaj centimetrov debel pas ob dolgem robu nasproti nas.
- Testo pričnemo zvijati pri robu, ki nam je najbližji. Zavihamo ga navznoter, nato pa testo tesno zrolamo v dolgo kačo.
- Dobljen zvitek oblikujemo v črko “S” in ga postavimo v pekač.
Pustimo ga, da ponovno vzhaja 30-60 minut.
Peka:
- Potico pred peko večkrat prebodemo do dna z leseno špilo.
- Po vrhu jo temeljito premažemo z vodo, nato pa jo stlačimo v pečico, segreto na 180 °C.
- Potica se peče 1 uro, vmes pa jo večkrat premažemo z vodo. Če se prične žgati, jo pokrijemo z aluminijasto folijo.
- Po peki jo pustimo, da se ohladi v modelu.
Pred ga postrežemo, tega makovega gorostasa potresemo še s sladkorjem v prahu. Vsak kos potice ima unikaten vzorec, zato ga sosed za praznično mizo ne more ukrasti in trditi, da je njegov!
Potičast tek!